"Vores skærmforbrug er med til at give en distance mellem mennesker, så den dybe rolige samtale får det sværere". Det kan være medvirkende til, at flere mennesker opsøger præsten, mener sognepræst i Lillerød Kirke, Carsten Mulnæs. Foto: Pressefoto.

Allerød præster oplever øget søgning til sjælesorg

Sognepræst i Lillerød Kirke Carsten Mulnæs tror, at flere opsøger præsten for at få en meningsfuld samtale, fordi samfundet presser os og skaber ensomhed.

Af
Anne Mette Ahlgreen

sjælesorg Carsten Mulnæs har været sognepræst i Lillerød Kirke i 20 år. I alle de år har det været en del af hans præstegerning at tale med mennesker, som trænger til en dyb og rolig samtale.

"Der er svært at sige, hvor meget søgningen er steget, men jeg tror, det er steget i de år, jeg har været præst", siger han.

Selv om der ikke sker nogen registrering af de personer, som opsøger præsten, har han en fornemmelse af, at flere mennesker har brug for sjælesorg. Han tror, det bl.a. hænger sammen med, at vi lever i en præstationskultur, hvor digital kommunikation fylder mere og mere, og det kan skabe ensomhed.

"Vi lever i en enorm præstationskultur som overbelaster os, og vi lever i en globaliseret verden, som er blevet mindre, og vi hører om terrorangreb langt fra Danmark. Det giver mange tanker om meningsløshed", siger Carsten Mulnæs.

"Jeg mener også, at vores skærmforbrug kan have betydning. Det er med til at give en distance mellem mennesker, så den dybe rolige samtale får det sværere. Det kan øge den eksistentielle ensomhed, fordi vi kommunikerer virtuelt på bekostning af det ægte. Jeg tror, der er en udbredt eksistentiel ensomhed, fordi vi har al for meget elektronisk kommunikation", siger sognepræsten.

Han forklarer, hvordan samtaler med præsten foregår:

"Sjælesorg foregår altid som en direkte kontakt med mig som præst uden om kirkekontor og papirer. Samtalen foregår på mit kontor i præsteboligen i et tjenesteligt kontor, og samtalen er fortrolig. Det er en samtale mellem et menneske og et medmenneske, hvor den ene er præst" siger Carsten Mulnæs.

"Det er mennesker af alle slags, der kommer til mig og i alle aldre fra konfirmationsalderen til mennesker oppe i alderen, som har brug for en samtale, fordi døden er nært forestående," forklarer Carsten Mulnæs.

"Præsten er jo ikke psykolog eller terapeut", understreger han, og det kan sagtens ske, at han anbefaler en person at søge terapeutisk hjælp, hvis han fornemmer, at personen har brug for det.

"Sjælesorg er en samtale til trøst, man opsøger præsten for at søge en begavet lytter, også fordi man har brug for nogle svar. Det er anderledes end at gå til coach, som skal være en kvalificeret lytter. Præsten kan godt komme med nogle svar på, hvad meningen med livet er, og hvor Gud er," siger han.

Det er dog ofte, at Gud ikke bliver nævnt i samtalerne, men han er overbevist om, at mange af de samtaler, han har, ville han ikke have, hvis han ikke var præst og tror på Gud.

"I sjælesorgen gemmer Gud sig i spørgsmålet. Hvad er meningen med det meningsløse? Hvorfor er min elskede død fra mig? Hvorfor sidder jeg fast i arbejdsløshed? Vi søger ikke Gud som et letkøbt svar, men Gud er den trøst, der gør, at vi kan leve med det uløste, og det kan være rart at være flere om det", mener Carsten Mulnæs.

"For mig er det et af hovedemnerne i min teologi og min sjælesorg, at livet er en gave, sådan som vi er. Så der en stor pointe i, at teologien er en kontrast til præstationen", siger sognepræsten.

Publiceret 14 May 2019 07:15