I 2014 startede Louise Søgaard et champagnefirma, mens hun boede i Frankrig med sin familie - to år senere kom de hjem til Danmark, og i dag driver hun virksomheden fra hjemmet i Allerød. Foto: Anne Mette Alhgreen

I 2014 startede Louise Søgaard et champagnefirma, mens hun boede i Frankrig med sin familie - to år senere kom de hjem til Danmark, og i dag driver hun virksomheden fra hjemmet i Allerød. Foto: Anne Mette Alhgreen

Louise er vild med bobler: "Tirsdag bliver bare sjovere med champagne"

Alleød Nyt sætter i løbet af den kommende tid fokus på nogle af de kreative kvinder fra Allerød, der har gjort deres passion til en levevej

Af
Anne Mette Ahlgreen

Det stod nok ikke i kortene, at Louise Søgaard, der er opvokset i 'Bibelbæltet' i Vestjylland, skulle blive ekspert i champagne, sælge bobler og tilbyde abonnement på de gyldne dråber

Men sådan skulle det gå den læreruddannede jyde, som flyttede til Allerød i 2003 sammen med sin ægtefælle og som de første år arbejdede som folkeskolelærer.

Parret fik efterhånden tre børn, og i 2013 flyttede familien til Frankrig og bosatte sig i champagnedistriktet i byen Reims i det nordøstlige Frankrig.

”Jeg var familiekittet, der sørgede for, at vi fik lært fransk, og at børnene kom i skole, mens min mand Thomas var direktør i Sydeuropa i en farmaceutisk virksomhed,” fortæller Louise Søgaard.

Champagne frem for blomster

”En aften var vi til en fest hos naboen, hvor vi smagte en masse forskellige champagne, og jeg spurgte mig selv: Hvorfor har jeg ikke smagt det før? Før det havde mit forhold til champagne nemlig været som de flestes. Det var noget, vi drak nytårsaften til kransekage, og det er egentlig forkert, for kagen er for sød, og vinen kommer til at virke for syrlig,” siger eksperten.

”Så begyndte jeg at undersøge byen Reims, som ligger midt i champagnedistriktet. Der var champagne på vinkortet alle steder, og det blev en oplevelse for mig at opleve champagne i forskellige sammenhænge. Jeg besøgte producenter og så, hvordan det bliver lavet. Når inviterede børnenes venners forældre til middag, kom de ikke med blomster, men med champagne,” fortæller Louise Søgaard.

Hun begyndte at tilegne sig viden om champagne og tog et intensivt ugekursus i den lokale drik. Kurset var tiltænkt folk som havde arbejdet med vin i mange år.

”Der stod jeg på tæer. Min viden blev udvidet drastisk og tog et ordentligt ryk,” fortæller hun om specialkurset, der gav hende appetit på at fordybe sig endnu mere i champagne og læse sig til mere viden.

”Jeg var til festivallen Le Printemps des Champagnes for mindre producenter, hvor man kommer til smagning og får smagt flere hundrede champagner i løbet af en uge. I min mands og min omgangskreds var der utrolig mange, som arbejdede med champagne; f.eks. mindre producenter, journalister og en chef for kendte champagnebrands,” fortæller Louise Søgaard.

Bobler som levevej

I 2014 startede Louise Søgaard et champagnefirma sammen med et dansk par, og de begyndte at importere.

”Den første sending måtte jeg selv køre hjem til en event, fordi transportøren ikke kunne få det til Danmark. Da vi kom hjem i 2016 købte jeg mine partnere ud,” fortæller Louise Søgaard.

Hendes kunder er både private og professionelle, de fleste fra Nordsjælland, hvor folk har økonomi til champagne, og hvor det det i højere grad end i resten af landet er en del af folks måde at leve på. Hun har også en restaurantkunde i Odense og arrangerer smagninger for firmaer og vinklubber.

”Champagne er noget, man nyder i selskab med familier og venner. Når man åbner en flaske, stiger stemningen bare, fordi det ligger så dybt i os, at når proppen ryger, et det festligt, og boblerne gør det elegant og eventyrligt. Man kan stort set nyde champagne til enhver lejlighed,” lyder den opløftende påstand fra eksperten.

”Champagne er måske ikke noget, det fleste vil drikke til hverdag, men der er mange mennesker, der drikker lidt dyrere rød eller hvidvin i weekenden, hvorfor så ikke en flaske champagne? Det er min fornemmelse, at det er blevet mere almindeligt at åbne en flaske champagne. Der er en nysgerrighed over for champagne, som kan sammenlignes med den nysgerrighed, der var omkring vin for 15-20 år siden. Folk som synes, de har viden om rødvin, får nu lyst til at få mere viden om champagne, ” siger Louise Søgaard.

”Hvis vi får venner eller familie på besøg, serverer vi champagne til velkomst, men vi kan også finde på at åbne en flaske en tirsdag aften, hvis vi skal have sushi, lækker fisk eller grillet lammekølle. Lad nu være med at vente på en særlig lejlighed, tirsdag bliver bare lidt sjovere med champagne, ” lyder det fra champagneeksperten.

Bobler på abonnement

Som en kuriøs del af virksomheden tilbyder Louise Søgaard abonnement på champagne, som indebærer, at kunderne får leveret to forskellige flasker champagne hver anden måned.

”Min abonnementsordning startede med, at jeg ville udbrede kendskabet til champagne. Min passion er at lære endnu mere om champagne, og udover at arrangere smagninger i forskellige regi, fandt jeg på at lave et abonnement, så får man leveret to flasker hver anden måned og får historien om de to flasker, producenterne og information om emner som druetyper, sukkertilsætning, og hvad de er gode at servere sammen med,” forklarer Louise Søgaard.

Medejer af champagnebar

Det seneste tiltag er, at Louise Søgaard blevet medejer af baren 'Kester Thomas - Champagne & Cocktails' i Studiestræde 9 i København. Baren var kunde hos hende, og hun syntes, det var superhyggeligt sted med god beliggenhed og atmosfære og derfor et oplagt sted til en champagnebar.

”Vi har lavet et champagne- og cocktail koncept, så du kan få vejledning i hvilken champagne, du skal vælge. Vi har 25 forskellige champagner på flaske, seks på glas og 16 champagnecocktails på kortet. De to forretninger supplerer hinanden godt og skaber en synergi. Nogle mennesker gider ikke købe champagne på nettet, de vil gerne have en mere personlig oplevelse og direkte kontakt med os. Det kan de få i vores champagnebar, ” siger Louise Søgaard.

Publiceret 07 July 2019 05:00