Se billederne:

"Det har været en fin oplevelse"

Arne Hansen var blandt de borgere, der mødte op på Allerød Rådhus, da man 10. januar kunne smage på maden fra Mad til Hver Dag

Af
Michael Braunstein

Michael Braunstein

"Det smager faktisk meget godt. Det har været en fin smageoplevelse."

Sådan sagde Arne Hansen fra Lynge, der 10. februar var blandt de borgere, der mødte frem på Allerød Rådhus, da der blev indbudt til at komme og smage på maden fra det fælleskommunale selskab Mad til Hver Dag.

"Min kone er med i det smagepanel, der følger maden fra Mad til Hver Dag, og hun har altid været godt tilfreds. Jeg kom her i dag af nysgerrighed," sagde Arne Hansen og tilføjede:

"Det er jo også vigtigt at få med, at private ikke vil lave mad i forskellige varianter, som Mad til Hver Dag gør: Man kan eksempelvis vælge glutenfri mad."

Sådan så det hele ud, set lidt ovenfra. Foto: Mads Hussing

Sådan så det hele ud, set lidt ovenfra. Foto: Mads Hussing

Vil gerne have dialog

De kommunale mad-løsninger er jævnligt genstand for debat, også i Allerød, og det lagde borgmester Jørgen Johansen ikke skjul på i sin velkomst:

"I dag kan man smage maden, der bliver spist på plejecentrene og som laves af Mad til Hver Dag. Maden tilberedes på plejecentrene, dog ikke altid fra bunden. Arrangementet i dag er et initiativ, der skal ses som et led i den dialog, vi gerne vil have om den kommunale service, også på dette område."

"Jeg er en smule træt af den dialog, der har været om maden til de ældre. Jeg oplever, at den mad vi serverer, er god - men naturligvis kan den altid blive bedre. Det er dog et faktum, at personalet gør sig stor umage, og at de fleste ældre er tilfredse."

"Jeg er træt af de fotos af maden, der dukker op i medierne, og derfor har vi taget billeder fra Lyngehus, som kan ses under arrangementet her i dag i stort format."

Borgmesteren understregede, at maden der kunne smages var præcis som den, der serveres på plejecentrene.

"Jeg synes, vi har fundet en god balance med vores løsning på området. Det er rigtigt, at vi har sparet ved at lukke det lokale køkken, vi havde, men jeg må påpege, at tilfredsheden aldrig har været højere end nu - og at besparelsen altså giver mulighed for at få råd til flere varme hænder," sagde Jørgen Johansen.

Smagte for at kunne debattere

Ved smagningen på rådhuset udleverede ansatte fra Mad til Hver Dag smagsprøver, og der var dækket op på borde med forskellige retter, ligesom de gaspakkede udgaver af maden blev fremvist.

Anne Ovesen og Troels Jacobsen, begge fra Lynge, var blandt dem, der var mødt op til smagningen.

"Suppen smager ikke af så meget, men frikadellerne og de stuvede grøntsager er udmærkede. Vi er mødt frem, fordi vi mener, at man ikke kan deltage i debatten uden at have smagt på maden," sagde Anne Ovesen og Troels Jacobsen.

Troels Jacobsen tilføjede:

"Maden til de ældre skal være lækker og frisk, men det kan den vel ikke altid være, hvis den er vaccumpakket?"

Lene Krintel, der er Allerød-borger og medlem af bestyrelsen i Ældre Sagen Allerød, smagte også på maden.

"Jeg er ikke utilfreds, slet ikke - men kunne måske godt bruge lidt mere salt. Jeg tror, at dét, der nok generer folk i debatten, er, at de ældre får leveret mad til eksempelvis fire dagen af gangen, men sådan er det jo altså også med dyrere leverandører," sagde Lene Krintel og oplyste, at hun var mødt frem, fordi hun simpelthen fik lyst til at smage på maden.

"Maden er god nok"

Ib Skovgaard Nielsen er formand for Ældrerådet i Allerød, og han kaldte initiativet for "kanongodt".

"Jeg tror dog ikke, at man kan overbevise dem, der er imod - men forhåbentlig kan man overbevise dem om, at maden er god nok, for det er den," sagde Ib Skovgaard Nielsen og fortsatte:

"Den mad man får på plejecentrene og den mad, der leveres i bakker hjem til de ældre, er den samme. Efter min bedste overbevisning er dét, Allerød Kommune gør på området, godt nok, men det kan naturligvis altid blive bedre."

"Det er det samme, man skal gøre med de bakker, der leveres, som hvis man købte tilsvarende mad i et supermarked. Hos Mad til Hver Dag laves maden af et køkken, der fremstiller den på basis af alle moderne metoder og opfattelser af, hvordan den skal sammensættes, og så kan man tilmed vælge varianter eksempelvis efter om man har diabetes eller har svært ved at spise."

"Vi er godt tilfredse, men følger området nøje, og det var da også Ældrerådet, der forlangte og fik indført et smagepanel. Panelet smager på maden to-tre gange om året, og der smages på mad lavet dagen før, for 14 dage siden og midt imellem - og køkkenet har rettet sig efter de bemærkninger, der har været," siger Ib Skovgaard Nielsen og tilføjer:

"Den kritik af maden, der har været rejst, kan jeg slet ikke følge."

null

Publiceret 11 January 2017 11:45

Allerød Nyt nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Allerød Nyt
SENESTE TV