Når en fremmed bliver en del af familien

Værtsfamilie fra Allerød skal snart sige farvel til udvekslingsstudent fra Venezuela

Af
Af Anne Lippert

Siden august sidste år har familien Borresen i Allerød haft et ekstra familiemedlem. Familien Borresen består egentlig af Fabienne og Peter og deres to drenge, Jonas og Tristan, men for anden gang har de altså haft et ekstra familiemedlem. Hun hedder Alessandra, er 18 år og kommer fra Venezuela.

Familien er tilknyttet udvekslingsorganisationen AFS Interkultur. Fabienne er egentlig franskmand og rejste selv til Danmark med AFS for cirka 30 år siden. Hun har stadig selv kontakt til sin værtsfamilie og sine venner fra dengang. Og nu er Fabienne altså selv værtsmor for anden gang.

“Det er dejligt at have fået en datter herhjemme. Det er jo noget nyt med en pige i huset, og det giver andre samtaleemner. Nu er der eksempelvis en, der gider snakke om neglelak,” siger hun grinende.

Der bliver tilbragt mange timer i køkkenet, fordi Alessandra har en meget sød tand. Derfor bliver der brugt mange timer på at bage alle slags kager eller støbt chokolade. Det er især Peter glad for at bruge tid på med Alessandra.

Begge sønnerne er flyttet hjemmefra, så reden er ligesom blevet fyldt lidt igen med Alessandra. Og Peter tilføjer, at det er sjovt at se Alessandra folde sig ud i det frie danske ungdomsliv.

Blandt andet den store kulturforskel med at færdes alene, har vi en stor udvikling for Alessandra. I Venezuela færdes man ikke alene og står aldrig stille ved et rødt lyskryds pga. risiko for røveri, så det har været en stor omvæltning for Alessandra. Men nu færdes hun over alt helt alene.

Vi taler dansk

Noget af det fantatiske ved et udvekslingsophold er jo at lære et nyt sprog.
“Vi har insisteret på at snakke dansk til hende, og så har vi snakket engelsk, når det har været svært at udtrykke sig på dansk. Alessandra taler også næsten flydende dansk i dag, og hun forstår næsten alt, hvad der bliver sagt til hende,” siger Peter Borresen.
Foruden at snakke dansk derhjemme har Alessandra også haft stor fornøjelse af at gå på Allerød Ungdomsskole. Her har hun sammen med andre AFS-udvekslingsstudenter gået til danskundervisning, hvor der er blevet bøjet verber, sunget danske sange og lært danske vendinger.
“Lærerne har været meget dedikerede og helt fantastiske,” siger Fabienne og tilføjer:
“Vi skylder ungdomsskoleinspektør Alex Lind-Hansen en stor tak. Han har været med til at oprette danskundervisning til udvekslingsstudenterne i Nordsjælland, og det har været yderst værdifuldt for deres ophold og deres mulighed for at lære det danske sprog.”
Hver onsdag har det været ét stort kulturmøde på skolen. Udvekslingsstudenterne tæller nationaliteter fra Brasilien, Thailand, Rusland, Mexico, Den Dominikanske Republik, New Zealand og Venezuela.
Fabienne tilføjer også, at udvekslingsstudenterne ikke kun samles på ungdomsskolen: I forbindelse med at være værtsfamilie, møder vi mange af Alessandras AFS-venner. Det giver en dejlig international stemning i huset, og ofte overnatter flere af hendes venner også.

En datter for livet

Til august kommer der 150 udvekslingsstudenter fra hele verden til Danmark med udvekslingsorganisationen AFS. Fabienne er selv formand for AFS Interkulturs lokalforening i Nordsjælland, og hun synes, at alle burde give sig selv den oplevelse det er at være værtsfamilie.
“Vi har jo fået verden direkte ind i vores stue. Vi har lært en helt ny kultur at kende, og vi har også lært meget om os selv. Vi får mulighed for at se vores egen kultur og traditioner fra en helt ny synsvinkel. Og så har vi fået en datter for livet,” siger Fabienne Borresen.

Du kan også blive værtsfamilie

Hvis du også er interesseret i at blive værtsfamilie, er der stadig mulighed for det. Mange af de 150 unge, der kommer til august, mangler nemlig stadig en værtsfamilie. Værtsfamilier har ikke en bestemt form eller størrelse. Hvis der er plads til en seng og omsorg, så er der plads til udvekslingsstudenten.
Hvis du er nysgerrig om at høre mere om at blive værtsfamilie, er du velkommen til at kontakte Fabienne på fabienne.borresen@gmail.com

Fakta
AFS Interkultur er Danmarks største og ældste udvekslingsorganisation. Det er en frivilligdrevet forening, som igennem udvekslingsprogrammer arbejder for at fremme interkulturel forståelse og læring på tværs af landegrænser.
AFS International har eksisteret i mere end 100 år, og i Danmark fejrer AFS Interkultur i år sit 60-års jubilæum.
Fra Danmark sendes der udvekslingsstudenter til omtrent 50 lande samtidig med, at organisationen værter et højt antal udenlandske udvekslingsstudenter i Danmark.
Det er muligt at læse mere på www.afs.dk

Publiceret 27 June 2017 12:18