Synnejysk daw i Danmarks stærkeste fællesskab

Når sønderjyske traditioner kommer i spejdernes hænder, forvandler de sig fra individuelle præstationer til udfordrende og innovativt samarbejde

Af
Tekst: Jakob Høgsbro. Foto: Emil Kvistbo

250 spejdere fra Allerød, Lynge og Blovstrød er i denne uge med på Spejdernes lejr. Onsdag var dedikeret til Sønderjysk dag. Der blev afholdt ringridnings-konkurrencer, skabt sønderjysk kagebord og egnsretten Snysk blev serveret for alle.

En kongstanke i spejderarbejdet er at alle aktiviteter er funderet i spejdernes værdier. Så hvordan får man en solopræstation som ringridning til at blive til et gruppefællesskab som indeholder innovation, learning by doing, brugbare løsninger og samarbejde?

“Det er egentlig meget simpelt,” udtaler spejderleder Tommy Poulsen fra Blackfoot spejderne i Blovstrød og fortsætter:

“Først satte vi rammerne og fortalte om, hvordan ringridning opstod efter at paven havde forbudt ridderturneringer. Dernæst formulerede vi selve opgaven: Der skulle laves hest, rustning, ringe, spyd osv. Eneste regel var at rytteren ikke måtte røre jorden. Det satte spejderne i gang med at finde på, lære undervejs og frem for alt tage ansvar for både at skabe en flot og brugbar hest indenfor tidsrammen.”

På lejren er der spejdere i alle aldre fra 43 lande. De blev blandet i hold. Hvert hold skulle ud af de forhåndenværende materialer skabe en hest. Det blev til bl.a. 'Den lyserøde enhjørning' og 'Hesten Ulla'.

“Nogle lavede stigbøjler af sejlgarn, andre lavede flag af kulørte affaldssække og hestehoveder af papkasser,” fortæller svenske Viktor på 11 år fra en venskabsgruppe til Allerød Spejderne i Gøteborg.

Alle spejderfærdigheder kom i brug, når rafterne skulle besnøres til hesterygge. 'Hestene' skulle kunne bære en spejder og samtidig blive båret af fire andre. Max hastigheden var 5 km/t.

Kagebord og innovation

Til et traditionelt sønderjysk kagebord er der syv bløde og syv hårde kager. Når man er på en græsmark uden ovn og strøm, eller et velassorteret supermarked ved hånden, er det en udfordring at bage en kage.

Opfindsomheden og gå-på-modet er dog stort hos Allerød-spejderne. Over bål blev der bagt mange forskellige kager. Karsten Taylor fra 1. Lillerød lavede pandekager i seks timer, som blev spist i løbet af 15 min. Susanne Østergård, også fra 1. Lillerød, bagte mørdejsmedaljer efter saltgryde princippet:

“Det er egentlig meget simpelt, selvom vi lige måtte lave nogle brændte forsøg. Vi tog en stor pande og fyldte den med salt. Ovenpå lagde vi en mindre pande med mørdejen. Det blev nogle meget lækre medaljer.”

I KFUM Lynge-Allerød lavede de en ovn af mursten: “Vi bagte kardemommesnegle, for det var ikke muligt at skaffe kanel,” grinede Jakob Nielsen.

Snysk og borgere der tager ansvar

Snysk er en Sønderjysk egnsret med grøntsager i en opbagt sovs, som gerne serveres med ringriderpølser til. På spejdernes lejr er alle ingredienserne produceret lokalt og derved er transport og CO2 udslip minimeret.
Et andet CO2 minimerende tiltag er at spare på kødet. Udfra princippet 'lidt men godt' blev der serveret 80 gram kød pr. person. Den lokale Rønhave-slagter havde leveret 30.000 ringriderpølser og 10.000 kyllingepølser.

Publiceret 28 July 2017 11:45

Allerød Nyt nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Allerød Nyt
SENESTE TV