Mohamed fik en håndsrækning

Hvad gør man, når man har fået ret til familiesammenføring, men mangler penge til flybilletter? Mohamed fik hjælp af de frivillige hos Dansk Røde Kors i Allerød

Af
Af Anne Lønstrup

25. december - på årets mest stille dag - kunne Mohamed Abdirahman Kahn tage ud i Københavns Lufthavn og blive genforenet med sin kone og deres fem sønner efter tre års adskillelse.

Mohamed havde boet på tre asylcentre siden sin ankomst i februar 2015. Han fik for knap to år siden et værelse i Allerød. I mellemtiden flyttede hans kone og børn rundt mellem Somalia, Djibouti og Kenya. I samme periode var den yngste søn kommet til verden, og nu kom så gensynet i Kastrup.

Det var med Mohameds ord ”Very Fantastic!”

”Vi er somaliere, men vi kommer fra Ethiopien. På grund af min fars politiske engagement, blev jeg selv arresteret to gange i 2010 og 2013. Jeg flygtede til Danmark og fik i slutningen af november 2017 ja til familiesammenføring med min kone og mine børn,” fortæller Mohamed.

Læs også: Flere i Allerød har brug for julehjælp i år

Den 29-årige mand, der stadig er dårligt gående efter at have fået brækket den ene ankel under sit fængselsophold, har ikke fået arbejde. Han var derfor ude af stand til at betale for sin families flyrejse fra Afrika til Danmark ud af sin integrationsydelse på 6.000 kr. før skat.

I sin kvide bad han de frivillige hos Dansk Røde Kors i Allerød om hjælp. Folkene i Café l'Oase havde hjulpet ham før, blandt andet med at ansøge om familiesammenføring, og nu gjorde de det igen. Birgit Kjølby, Lis Foverskov og Carl Erik Foverskov satte en indsamling i gang.

Lis Foverskov, Carl Erik Foverskov og Birgit Kjølby satte en indsamling i gang for at hjælpe den etiopiske flygtning Mohamed Abdirahman Kahn og hans kone, Eido Gied Hassan, med at blive familiesammenført.

Lis Foverskov, Carl Erik Foverskov og Birgit Kjølby satte en indsamling i gang for at hjælpe den etiopiske flygtning Mohamed Abdirahman Kahn og hans kone, Eido Gied Hassan, med at blive familiesammenført.

Indsamling kører stadig

Integrationshuset i Allerød stillede på rekordtid en familiebolig til rådighed, da de med få dages varsel fik besked om, at Mohamads kone og fem børn ville lande i Kastrup om morgenen 25. december.

Her er en stue, et soveværelse, køkken og toilet/bad. Her er møbler, legetøj, tv og en Ipad, og Mohameds 26-årige kone, Eido Gied Hassan serverer stærk, sød kaffe.

Læs også: Regn af donationer fra Lions

Mohamad har fået genopereret sin skadede ankel, og så snart den er helet, skal hele familien i gang på forskellig vis. Alle skal til at lære dansk, de to største drenge skal i skole og de tre mindste i institution.

Nu resterer bare at indsamle det sidste beløb.

Det gik stærkt for de frivillige at skaffe kapital nok til at købe billetter til familiens rejse. Dels fik de hjælp fra 'Refugees Welcome' og fra 'Bedsteforældre for Asyl', dels tilbød en privatperson at lægge hele beløbet ud på én gang. Flybilletterne kostede 15.000 kr., og indtil nu er indsamlingen oppe på 9.300 kr. Derfor fortsætter de frivillige indsamlingen til at dække udgiften, og alle med lyst til at hjælpe kan henvende til Dansk Rød Kors i Allerød.

Publiceret 12 January 2018 11:12

SENESTE TV