”Jeg har været meget bekymret for Assad siden 2005, hvor jeg vidste, at jeg skulle have ham ud i ’alt det her’ i bind 8,” fortæller Jussi Adler-Olsen. Foto: Tine Harden

”Jeg har været meget bekymret for Assad siden 2005, hvor jeg vidste, at jeg skulle have ham ud i ’alt det her’ i bind 8,” fortæller Jussi Adler-Olsen. Foto: Tine Harden

Jussi har været meget bekymret for Assad

Ottende bind om Afdeling Q er på gaden

krimi I disse dage skal man virkelig have gjort sig umage, hvis man ikke har opdaget, at Jussi Adler-Olsen er aktuel med en ny bog i serien om Afdeling Q. Det er ottende bog i serien, og handlingen i denne bog er fokuseret omkring Assad, hvis historie indtil nu ikke er afsløret meget mere end drypvis.

”Jeg har været meget bekymret for Assad siden 2005, hvor jeg vidste, at jeg skulle have ham ud i ’alt det her’ i bind 8,” fortæller Jussi Adler-Olsen, der har fokus på den ene af hovedpersonerne Assad og dennes historie i sin nye Afdeling Q-bog ’Offer 2117’.

Assad er vicepolitikommissær Carl Mørcks makker i bestsellerserien om Afdeling Q, der er betegnelsen for en enhed, som tager sig af hengemte sager. I den forrige bog ’Selfies’ ulmede Assads historie i baggrunden, men i den nye bog lader Jussi ’gløderne blive til ild’:

”Assads fortid er noget, vi alle gerne vil vide mere om, og hans figur har været todimensionel i alle bøgerne indtil nu. Vi har ikke været inde i hovedet på ham. Det kommer vi her!”, siger Jussi Adler-Olsen og pointerer, at dét ikke er et rart sted at være. Assad er nemlig forpint og overmandes i åbningen af bogen af et frygteligt flashback, der sætter historien i gang.

”Assad har levet med sine problemer og fortid i mange år og kontrolleret det. Han har kæmpet i de syv forgangne bøger, uden at læserne har kendt grundene, men her er han helt ude på kanten, og læserne får endelig et indblik i hvorfor.”

Virkelighedens krise

Hvor meget hænger plottet sammen med virkelighedens flygtningekrise?

”Jeg referer konstant til rigtige internationale begivenheder, vi kommer i ’Offer 2117’ ud i verden, langt rundt, og alle steder er der virkelige øjeblikke. Men man skal ikke tro, at virkeligheden skæmmer historien. Tværtom. Virkeligheden hjælper bogen godt på vej. Og da jeg begyndte at skrive Assads historie i 2005, anede jeg jo ikke, at den ville ende så tæt på virkeligheden. Udviklingen i verden omkring Syrien og Mellemøsten har selvfølgelig ændret Assads historie flere gange, og jeg har måtte ændre ting på min tavle og udskifte nogle navne, tidspunkter og hændelser. Det har ikke gjort noget, for det har ført den rette vej,” siger Jussi Adler-Olsen.

Til gengæld har hovedpersonen Carl Mørck det et my bedre end tidligere:

”Ja. Jeg prøver at gøre Carl til et mere harmonisk menneske end tidligere. Men han kan hurtigt komme ind i mørket igen i næste bog. Han er ikke i sikkerhed endnu. For nu har han lidt ro, men på sigt får han noget at bokse med ude i mørket.”

-vik

FAKTA

Offer 2117

496 sider

kr. 300

Politikens Forlag

Publiceret 22 June 2019 06:00