Borgmester Karsten Längerich og medlem af styregruppen, Jørn Winther Jepsen, med det store program for Allerød på X og Tværs - sammen med repræsentanter for foreninger og aktører, der er med til at skabe kulturugen. Foto: Michael Braunstein

Borgmester Karsten Längerich og medlem af styregruppen, Jørn Winther Jepsen, med det store program for Allerød på X og Tværs - sammen med repræsentanter for foreninger og aktører, der er med til at skabe kulturugen. Foto: Michael Braunstein

Allerød på X og Tværs for femte gang: Dobbelt så stor som det første år

Et godt stykke over 10.000 Allerød-borgere vil i løbet af kulturugen deltage i et af arrangementerne i programmet

Af
Michael Braunstein

kulturuge Når Allerød på X og Tværs finder sted i dagene fra 17.-25. august, bliver det en sand kulturfest i hele kommunen: Også i år rummer programmet for kulturugen et overflødighedshorn af arrangementer, initiativer, tilbud og muligheder.

Det er femte gang, Allerød på X og Tværs løber af stablen, og arrangementet er blevet dobbelt så stort som i 2015: Dengang var der 55 arrangementer med, i dag er der over 100 plus Aktiv Fritid plus Lynge Byfest.

"Kulturugen startede som en idé om at skabe noget, der gik på tværs af Lillerød, Lynge og Blovstrød, og det må siges at være lykkedes. Et godt stykke over 10.000 Allerød-borgere deltager i løbet af ugen i et af arrangementerne i programmet," sagde medlem af styregruppen bag kulturugen, Jørn Winther Jepsen, på et pressemøde 8. august.

Borgmester Karsten Längerich kaldte på pressemødet Allerød på X og Tværs for "fantastisk".

"Kulturugen er båret af frivillige fællesskaber og foreninger og et udtryk for lige dét, vi gerne vil, og som det er beskrevet i kommunens vision. Det er et initiativ, der rammer nerven i Allerød," sagde borgmesteren og fortsatte:

"Næste år fylder Allerød Kommune 50 år, og det har vi valgt at markere netop i forbindelse med Allerød på X og Tværs - det er det helt rigtige tidspunkt."

"Det er utroligt, hvad der finder sted af aktiviteter i Allerød. Tak til alle der arrangerer, og tak til borgerne, som altid er gode til at bakke op - jeg tror ikke, at der er ret mange andre kommuner, der har så stort et borger-engagement."

Fra Aktiv Fritid til Lynge Byfest

Det hele begynder med 'Aktiv Fritid' lørdag 17. august i bymidten i Lillerød, hvor et hav af foreninger vil slå på tromme for sig selv på aktive stande og på bymidtens pladser og gågader.

Traditionen tro åbner Farvegladernes Kunstmarked i Centerhallen samme dag - og fortsætter søndag.

Og så går det ellers slag i slag med en imponerende vifte af arrangementer hele den følgende uge.

Blandt meget, meget, meget andet kan nævnes vandreture med Allerød Stavgangsforening, hvor man bare kan møde op og gå med på et af foreningens 14 hold, løb med Blovstrød Løverne, intervalgang med Diabetesforeningen, åbent atelier hos Lina Murel Jardorf på Æbleblomst Gård i Kollerød og spændende film i Allerød Bio.

Der er loppemarked på Gladgården, spejderaktiviteter i Lynge, cykelture i naturen og fejring på Mungo Park af Marianne Mortensens 35 års jubilæum som skuespiller.

Man kan også komme til åbent hus i Lokalhistorisk Arkiv, stifte bekendtskab med linedance og beachvolley, og i Blovstrød Svømmehal kan man som voksen indhente det forsømte, hvis man aldrig har fået lært at svømme.

Der er byvandring i det gamle Lynge ved LAFAK, prøvetræning hos Allerød Ju-Jitsu, mulighed for at besøge stenhuggerklubben Mejslen, åben brandstation, flagermus-tur med Danmarks Naturfredningsforening Allerød, rundvisning på PP Møbler og i Skulturparken-Allerød, koncert med Silver Big Band på Allerød Bibliotek og en ny udgave af familiecykelløbet Allerød Tour.

Kulturugen slutter med Lynge Byfest og Kræmmermarked, der i dagene 23.-25. august har sit eget store og omfattende program. I år kan byfesten fejre 20 års jubilæum med rekordmange kræmmere: I skrivende stund er der afsat 128 stadepladser - den tidligere rekord lød på 68.

Man kan følge Allerød på X og Tværs på Facebook og downloade programmet på Allerød Kommunes hjemmeside www.alleroed.dk - eller simpelthen tage det ud af Allerød Nyt og hænge det op.

Publiceret 09 August 2019 08:35