Som det første teater i verden laver Mungo Park en forestilling om 'De Gule Veste'. Foto: Mungo Park

Som det første teater i verden laver Mungo Park en forestilling om 'De Gule Veste'. Foto: Mungo Park

Først i verden: Mungo Park laver forestilling om 'De Gule Veste'

Premieren går over scenen 22. januar

teater Søndag 17. november var det præcist ét år siden, at den nye franske protestbevægelse 'De Gule Veste' gik på gaderne overalt i Frankrig og demonstrerede mod de stigende benzinpriser, som præsident Macron indførte af miljøhensyn. Men hvem er under vestene? Hvornår er de tilfredse? Og varsler 'De Gule Veste' begyndelsen på en ny tid for Frankrig og Europa eller er de en flok hovedløse voldelige demonstranter?

Det har Mungo Parks 28-årige teaterdirektør Anna Malzer og det unge kunstneriske hold undersøgt gennem et helt år. Flere gange har de besøgt 'De Gule Veste' i Frankrig. De har deltaget i hektiske og intense demonstrationer og været hjemme ved nogle af de mest ihærdige og inkarnerede medlemmer.

Alt sammen for at finde inspiration og lave grundig research til teatrets kommende forestilling, 'De Hovedløse', der har premiere onsdag 22. januar 2020. Og teatret i Allerød laver som de første i verden en forestilling om 'De Gule Veste'.

Verden er i oprør

"Hvorfor skal vi i Danmark interessere os for noget, der sker så langt væk i Frankrig? Fordi Frankrig ikke er langt væk! Fordi Frankrig er Europas bankende hjerte, og hvad der sker dér, giver ekko ud i resten af verden - også i Danmark. Fordi jeg brænder for at bringe globale problematikker, som er svære, men meget vigtige at gribe om, tæt på det danske publikum. Altså rigtig tæt – som kun teatret kan det!," siger Anna Malzer og fortsætter:

"Siden 'De Gule Veste' gik på gaden, har vreden og utilfredsheden spredt sig som steppebrande, og der er brudt store og voldelige demonstrationer ud i Hong Kong, Chile, Iran, Libanon og sågar i Grønland. Det er, som om verden vågner og begynder at stille det samme spørgsmål: Er vi overhovedet frie og lige? Jeg er både bange og euforisk over dette spørgsmål, og derfor mener jeg, vi også skal turde stille det på scenen."

Et humoristisk take

"Men hvordan dramatiserer vi det?," spørger Anna Malzer og fortsætter:

"Vi laver jo dokufiktion på Mungo, og vi har valgt at lave en socialrealistisk fortælling om en familie på fire personer, der alle bliver involveret i 'De Gule Veste' på forskellige måder, og som vi følger gennem et år. De er alle sammensat af virkelige figurer, som vi har mødt i vores research, men sat ind i en fiktion, der skal være tempofyldt, underholdende og endda poppet, så både min egen og ældre generationer kan blive rørt og grebet."

"Og for at drage en parallel mellem fortidens og nutidens store revolutioner har vi så pakket familiehistorien ind i en ramme med den komisk forkælede dronning Marie Antoinette, der af bønder jo fik hugget hovedet af under Den Franske Revolution i 1793, på grund af at uligheden var blevet for stor i landet. Og så lader vi historien om 'De Gule Veste' være en fremtidsfortælling om denne familie af 'sci-fi bønder', fortalt af et af dronningens underholdningsteatre," siger Anna Malzer.

"De Hovedløse' spiller på Mungo Park frem til 4. februar.

Læs mere her: www.mungopark.dk

mik.

Publiceret 03 December 2019 09:00