Lise Müller.

Lise Müller.

DEBAT: Hvilken hverdag skal vores børn have?

Lise Müller, næstformand og ft-kandidat, SF, Løvspringsvej 12, 2920 Charlottenlund

Forleden behandlede Folketinget et forslag fra SF om at indføre minimumsnormeringer i børneinstitutioner. Mange steder i landet er der nemlig ikke de 3 børn pr voksen i vuggestuerne og 6 børn pr voksen i børnehaverne, som pædagogernes fagforening, BUPL, anbefaler.

Dagligdagen har pædagoger og pædagogiske assistenter i landets børneinstutioner længe forsøgt at råbe op om. Der er siden 2007 nedlagt ca 1000 institutioner og den centralisering har betydet store institutioner med langt flere børn. Der er også færre voksne pr barn end tidligere.

I Allerød Kommune er der fx 3,3 børn pr ansat i vuggestuerne og 6,3 i børnehaverne. Forskellen til den anbefalede normering betyder konkret, at der mangler, hhv op til 29 timers pædagogisk personale om ugen i en gruppe med 12 vuggestuebørn og 10 timer om ugen i en gruppe med 21 børnehavebørn.

Jeg tror ikke nogen er uenige i, at børn skal have gode, trygge rammer, hvor de kan udvikle sig. Forskellen er bare om man vil prioritere midlerne til det. På nuværende tidspunkt mangler der ifølge BUPL 4000 ansatte for at nå minimumsnormeringen. Det koster 2 mia kr. De penge kan ikke findes i den stramme kommunale økonomi, men vi kunne finde dem i fællesskab ved at droppe konsulent-bistand for 1,5 mia kr, som regeringen har øget deres forbrug med eller ved at øge formueskatten på 0,5%.

De mindste kommer tidligt i institution og de skal have det godt med gode, rolige og trygge rammer hvor de kan udvikle sig. Det er i mange tilfælde ikke optimale rammer til netop det gode, trygge og udviklende børneliv der burde skabes. For mig er det mærkeligt al den stund, at man tænker at vi bliver klogere og gør tingene bedre i dag end tidligere. Alligevel prioriterer vi ikke børnene. Desværre blev forslaget om minimumsnormeringer nedstemt og efter at have set DR's dokumentar, er det endnu mere uforståeligt.

Publiceret 14 March 2019 14:09