DEBAT: Værn om de gamle huse

Pernille Leÿer, Tokkekøbvej 54, 3450 Allerød

Der bliver stadig revet alt for mange gamle huse ned i Allerød. Lokalhistorisk Arkiv og Forening er enig og efterlyser handling fra politikerne. Hvert eneste år forsvinder lokalhistorie og historier om mennesker i Allerød. Der er brug for en SAVE-registrering af de gamle huse.

På Tokkekøbvej ligger en villa som skal rives ned. På bryggersdøren har en lille dreng under krigen indridset sit navn i glasset. Som voksen immigrerede han til Canada, men for nogle år siden kom han kort på besøg i kvarteret kun for at se sit navn indridset i glasset på bryggersdøren. "Jeg kom kun for at se, om mit navn stadig stod indridset i glasset på bryggersdøren," fortalte han. Det betød meget for ham, at navnet stadig stod der.

Han kunne fortælle, at da han under krigen legede på første sal i naboens hus, der hvor jeg bor i dag, hørte han og hans legekammerat skud. Det var Gestapo som skød modstandsfolk på Skovbrynet. Næste gang manden fra Canada kommer forbi, er hans barndomshjem revet ned, og hans navn i glasset er væk.

Hvis et hus er gennemråddent, så skal det selvfølgelig rives ned. Men man kan ikke forvente at et gammelt hus er som et nyt. Og heldigvis for det. For hvor mange nye bygninger har ikke efterfølgende vist sig at indeholde sundhedsskadelige materialer og dårligt indeklima. I de gamle huse er beboerne blevet næsten 100 år. Det må være bevis nok i sig selv for at man bevarer både krop og sjæl, når man bevarer de gamle huse.

Jeg har desværre fået en ubrugelig uddannelse, så jeg får aldrig råd til at eje et hus. Men hvis jeg gjorde, ville det blive et gammelt hus med sjæl. Så til politikerne – brug jeres tid på noget fornuftigt og få vedtaget en plan som værner om de gamle huse.

Publiceret 12 June 2019 11:10