Niels Kirkegaard.

Niels Kirkegaard.

DEBAT: Det moralske svigt i Allerød

Niels Kirkegaard, formand for Allerød Venstre

På kommunernes top-98 liste er Allerød den 5. rigeste i Danmark. Hvordan kan flertallet i Allerød så – med samvittigheden i behold – pålægge alle andre kommuner, at de skal skære i velfærden til deres egne borgere?

Jeg er derfor megastolt af mit parti, Venstre, som i budgetforhandlingerne holdt fast i uændret skatteprocent – sammen med SF, R og Blovstrød-Listen og Vores Allerød. Men det rakte kun til 10 mandater ud af 21. Et sammenrend af uansvarlighed på 11 mandater har besluttet at hæve grundskyldspromillen i Allerød med 1 promille, skønt det slet ikke var nødvendigt. Grundskylden rammer primært parcelhuse med gennemsnitlig 1.000 kr. årligt. Så pyt med, at vi overskrider servicerammen, som er vedtaget i kommuneaftalen mellem S-regeringen og Kommunernes Landsforening.

Nu er kommuneaftalen ikke sat til verden for at genere borgerne, men for at sikre økonomisk ansvarlighed i Danmark. Vi har alle en interesse i at holde inflationen i ro, og at Danmark overholder forpligtigelser inden for EU’s Stabilitetspagt. Aftalerne betyder et stabilt erhvervsklima og sikrer dermed dansk velfærd.

På den korte bane kan man være egoistisk og hæve skatten. Solidariteten med andre kommuner er underordnet, hvis man bare kan dele ud som den glade giver. Men på den lange bane tørrer man udgiften af på landets øvrige kommuner, også relativt fattige kommuner og udkantsdanmark, hvor indkomstgrundlaget er lavere.

Jeg vil aldrig klandre Enhedslisten for falsk spil, for partiet har altid talt ærligt om en stor offentlig sektor betalt via en høj skat. Spørgsmålet er, hvordan Enhedslisten ser på solidariteten med andre kommuner. Derimod fatter jeg ikke, at Konservative og Socialdemokratiet kan se sig selv i spejlet – endsige se deres partifæller i øjnene, når de bevæger sig ud over kommunegrænsen.

Min appel er derfor klar: Vis moralsk sindelag og økonomisk ansvarlighed. Drop skatteforhøjelsen i Allerød – ikke blot for vores egne borgeres skyld, men også for Halsnæs, Norddjurs, Lolland og øvrige 94 kommuner, som straffes økonomisk, hvis Allerød sætter skatten op.

Publiceret 04 November 2019 00:00