Den typiske Allerød-borger tager hensyn til miljøet, tænker grønt og vil gerne hjælpe kommunen med at få idéer til at blive endnu grønnere, konstaterer Allerøds grønne guide, Tommy Dal. Temafoto

Den typiske Allerød-borger tager hensyn til miljøet, tænker grønt og vil gerne hjælpe kommunen med at få idéer til at blive endnu grønnere, konstaterer Allerøds grønne guide, Tommy Dal. Temafoto

Test: Vi er ret grønne og vil mere endnu

Allerød-borgere lod sig teste for deres grønne vaner på Aktiv Fritid

miljø Den typiske Allerød-borger tager hensyn til miljøet, tænker grønt og vil gerne hjælpe kommunen med at få idéer til at blive endnu grønnere.

Sådan lyder nogle af konklusionerne efter en test, som Allerøds grønne guide, Tommy Dal, gennemførte på sin stand på Aktiv Fritid 18. august.

Glædelig overraskelse

"Jeg lader ukrudtet blomstre, tager korte bade, fylder vaskemaskinen hver gang og spiser mindre kød end tidligere - så jeg vil da gerne se, hvor grøn jeg er," var et af udsagnene på standen fra deltagerne i testen.

Langt de fleste blev glædeligt overraskede: Der var ingen løftet pegefinger eller krav om at give afkald på væsentlig livskvalitet eller moderne bekvemmeligheder for at 'redde verden'. I stedet blev det typisk et klap på skulderen og et "sådan" eller "godt gjort", skriver Tommy Dal i en pressemeddelelse.

Den grønne guide konstaterer, at 'det selvfølgelig godt kan blive bedre endnu', og han oplyser, at mange selv var hurtige til at se, hvor skoen trykker.

"Jeg sorterer affaldet og kører gerne på cykel – men jeg kunne godt flyve lidt mindre," lød det eksempelvis fra en af de borgere, der lod sig teste.

Svaret er helt i tråd med de mange andre svar fra borgerne om deres grønne vaner, påpeger Tommy Dal.

En lille finte

De fleste svarede, at de bruger LED-pærer og tørresnor i stedet for glødepærer og tørretumbler, at de har isoleret huset, ligesom de sorterer affaldet, dyrker mad i haven uden gift og meget andet ud af de i alt 43 positive muligheder på svarsedlen.

Men testen gav også en mulighed for at overveje at blive bedre og få nye gode vaner. Svarsedlen indeholdt nemlig til slut en lille finte: Her kunne deltagerne nedskrive en af de vaner, som ikke rigtigt er på plads endnu.

'Senere på året får deltagerne deres eget 'tip' ind gennem brevsprækken. De frivillige hos Den Grønne Guide vil nemlig cykle rundt inden jul med de personlige mål for 50 deltagere, oplyses det.

Grønnere sammen

Deltagerne i testen skrev også deres ønsker ned til en bæredygtig kommune. Alle ønskerne bliver overrakt til borgmesteren og politikerne ved en senere lejlighed, oplyser Tommy Dal.

Man kan selv prøve den grønne test på: www.dgga.dk

mik.

Resultater fra testen

    Når det kommer til forbedringer svarede mere end hver tredje, at de gerne vil ændre deres transportvaner. De fleste vil gerne cykle mere. Andre vil flyve mindre. En familie fortalte, at de har svært ved at begrænse de oversøiske flyrejser, for svigerfamilien bor i Australien - familien har taget konsekvensen og omlagt den daglige kost: Nu er de vegetarer!

    Hele 40 pct. af deltagerne vil gøre flere af de 'nemme' ting derhjemme: Tage kortere bad, slukke for vandet, mens de børster tænder, slukke for lys og standby-knapper, måle strømforbruget og måske skille sig af med strøm-slugerne, vaske i koldere vand og fylde både opvaske- og vaskemaskinen helt.

    Næsten 40 pct. vil tænke sig mere om, når de køber ind. Fremover vil de i højere grad købe årstidens lokale råvarer, de skal helst være økologiske, flere grøntsager og mindre kød. Derhjemme vil de undgå madspild. Deltagerne vil også købe mindre tøj og varerne skal i en godt slidt pose, som kommer med på indkøb hver gang.

Publiceret 18 September 2018 13:40