"Bid i det sure æble og flyt hele inddrivelsen væk fra SKAT, væk fra statslig og politisk indblanding, og tilbage til de kommunale pantefogeder," lyder det fra Erik Lund.

Erik Lund: "Flyt inddrivelsen tilbage til de kommunale pantefogeder"

"Det fleste frygter, at inddrivelsessystemet PSRM kommer til at lide samme skæbne som EFI," siger Lund

inddrivelse "Hvorfor tager man ikke fat om nældens rod og løser problemet en gang for alle ved at flytte inddrivelsen tilbage til de kommunale pantefogeder, der har bevist at de magter opgaven til UG."

Sådan lyder det fra det konservative byrådsmedlem i Allerød Byråd, tidligere borgmester Erik Lund. Han er også tidligere landsformand i Pantefogedforeningen, tidligere inkassochef i Københavns Kommune og Helsingør Kommune samt tidligere fagchef for inddrivelsen og erhvervsligningen i SKAT.

Ifølge Erik Lund var det danske skattevæsen og inddrivelsen før 2005 blandt Europas allerbedste.

"Men det ændrede sig hurtig efter strukturreformen i 2004/2005, hvor man flyttede skatte- og inddrivelsesopgaverne fra kommunerne til staten. Den største skandale har nok været flytning af inddrivelsesopgaven, der med stor succes var blevet varetaget af de kommunale pantefogeder lige siden 1493," siger Erik Lund og fortsætter:

"Allerede efter det første år med statslig inddrivelse kunne alle se, at det kun gik én vej med inddrivelsen, og det var ned ad bakke. Det betød, at mange af de dygtige og veluddannede pantefogeder flygtede skrigende bort fra SKAT, fordi simpelthen ikke mere måtte eller kunne foretage den effektive inddrivelse, som de var vant til i kommunerne."

Nyt system forsinket

Erik Lund påpeger, at SKAT efter inddrivelsessystemet EFI er gået i gang med at udvikle et nyt system, PSRM.

"Men allerede nu er det så meget forsinket, at det tidligst kommer i drift i 2021, og de fleste frygter, at det kommer til at lide samme skæbne som EFI," siger Erik Lund og fortsætter:

"I foråret 2017 måtte regeringen sande, at inddrivelsen af ejendomsskatter, der er noget af det nemmeste at inddrive, sejlede fuldstændig rundt i SKAT. Derfor fik de kommunale pantefogeder tilbageført denne lille inddrivelsesopgave midlertidig, og de løste den med bravour. I løbet af meget kort tid var stort set samtlige ejendomsskatterestancer inddrevet."

"Mit råd til regeringen er, at man meget hurtigt tilbagefører inddrivelsen af alle de kommunale restancer til kommunerne, så man i det mindste får gang i inddrivelsen af disse restancer. Når det nye inddrivelsessystem i SKAT så viser sig heller ikke at komme til at fungere - og de kommunale pantefogeder endnu en gang har bevist, at de kan inddrive restancer - må man bide i det sure æble og flytte hele inddrivelsen væk fra SKAT, væk fra statslig og politisk indblanding, og tilbage til de kommunale pantefogeder."

Publiceret 25 September 2018 07:15