"Det ødelægger madglæden, når vi hele tiden får at vide, hvad vi må og ikke må," siger mad- og måltidsansvarlig i Kirsebærgårdens Børnehus, Mai Kristensen. Foto: Michael Braunstein

Opfordring fra Mai: "Sluk for Facebook og spis"

"Det ødelægger madglæden, når vi hele tiden får at vide, hvad vi må og ikke må," siger Mai Kristensen, der er mad- og måltidsansvarlig i Kirsebærgårdens Børnehus

Af
Michael Braunstein

mad "Meget mad er blevet til ernæring i dag. Men lad os få mad ned på jorden, lad os slappe af og lave og spise den mad, vi har lyst til."

Sådan lyder det fra Mai Kristensen, der er mad- og måltidsansvarlig i Kirsebærgårdens Børnehus.

Hun fortsætter:

"Jeg ser for mig, at vi i Danmark får et helt nyt forhold til mad og måltider, sult og ernæring. Det er ærgerligt, at mad og måltider brydes ned til sukker, fedt og mængder. Vi skal smage på det, smage på det hele."

"Det ødelægger madglæden, når vi hele tiden får at vide, hvad vi må og ikke må. Vi skal i stedet mærke efter hos os selv og være kritiske overfor alt det, der siges og skrives om mad, og alt det, vi skal forholde os til."

"Mit arbejde får mig til at tænke over, at børnene har et naturligt, uskyldigt og nysgerrigt forhold til mad. Mit største ønske er, at vi som voksne kan tillære os det på ny. Så sluk for Facebook og spis og mærk efter. Lad os få uskyldigheden tilbage."

"Vi trækker på hinanden"

Mai Kristensen har været mad- og måltidsansvarlig i Kirsebærgårdens Børnehus med i alt 80 børn i vuggestue og børnehave siden juni 2017.

"Vi er to mad-professionelle i institutionen: En køkkenmedhjælper og så mig. Vi laver mad til frokost og eftermiddag hver dag," siger Mai Kristensen og fortsætter:

"Jeg har talt med pædagogerne om at bygge bro mellem dem og os, mellem alt dét der foregår i institutionen og så dét, der foregår i køkkenet med maden. Og det er blevet sådan, at vi nu trækker på hinanden og opnår en synergieffekt."

"Vi inddrager børnene i madlavningen, eksempelvis er der børn, der skærer og rører og serverer for de andre børn. Gennem maden får vi kendskab ikke bare til dansk kultur, men også til andre kulturer."

"Ved at tage børnene med i madlavningen, kan de lære utroligt meget, som kan gå i samspil med dét, der rent pædagogisk er igang," siger Mai Kristensen.

"Se på hvad vi har lyst til"

12. september blev 'Maddag 2018' med overskriften 'Sammen om maden' markeret i Kirsebærgårdens Børnehus, hvor man blandt andet lavede korn til mel, fremstillede smør og bagte rugbrød.

"Der er brug for sådan en maddag, men egentlig ser jeg gerne, at der sættes fokus på mad og måltider hver dag. Og jeg synes altså, at vi skal rette fokus væk fra al videnskaben og ernæringen og se mere på, hvad vi har lyst til," siger Mai Kristensen og understreger:

"Jeg siger ikke: Spis junkfood eller spis to kilo gulerødder. Jeg siger: Mad skal også handle om lyst, og vi skal slappe af og ikke gøre mad farligt. Hvis man har lyst til et stykke chokolade, så spis det - men naturligvis ikke hele plader af gangen."

"Hvis man lyst til noget, så spis - istedet for tænke på, om andre mener, det er sundt. Børn ved intet om ernæring, de spiser det de har lyst til - og hvis de gerne vil have en skumfidus om dagen, så lad dem dog få det, istedet for en hel pose om fredagen."

"Vi har alle de bedste intentioner for vores børn og os selv, men vi køres rundt i mediecirkuset med konstante input om mad. Jeg er professionsbachelor i ernæring og sundhed og har arbejdet med det her professionelt i 10 år. Jeg har selv kæmpet meget med tanker omkring sund og usund mad, men til sidst blev jeg rigtigt træt af det. Og nu? Nu spiser jeg det, jeg har lyst til," siger Mai Kristensen.

Publiceret 07 October 2018 05:30