Mekaniker fortæller om indretningen i en IKK også kaldet et Infantarist kamp køretøj. Foto: Anne Lønstrup

Mekaniker fortæller om indretningen i en IKK også kaldet et Infantarist kamp køretøj. Foto: Anne Lønstrup

Åben skole: Kratbjergskolen rykkede ind hos Den Kongelige Livgarde

Normalt er hæren lukket land for en 8. klasses elev i den danske folkeskole. Onsdag besøgte 24 unge Allerød-elever Garderkasernen i Høvelte og fik lov at snuse til livet i uniform

Af
Anne Lønstrup

”Det er anderledes, end jeg havde forventet. Det er sjovt, og jeg kunne godt tænke mig at komme tilbage i erhvervspraktik i niende klasse,” siger en af eleverne fra 8.B. på Kratbjergskolen, afdeling Ravnsholt, som tirsdag kom forbi Garderkasernen i Høvelte.

Begejstringen var tydelig hos alle. Andre stemte i og sagde:

”Jeg troede jeg, at militærfolk var mere strenge, men de virker glade – stille og rolige,” lød det fra en elev.

En anden fulgte op og sagde: ”Hvis en lærer havde fortalt os de samme ting, som vi har fået at vide i dag, så tror jeg, at det var røget ind ad det ene øre og ud ad det andet. Vi har fået lov til at prøve og røre ved tingene, og så husker man bedre.”

Sammen med deres lærer, Ulrik Lützen, var eleverne fra 8.B. på kasernen som led i programmet ”Skolen i virkeligheden”. Blandt de rigtige soldater fik eleverne mulighed for at snuse til, hvad det vil sige at arbejde i militæret.

20 km med 32 kg oppakning

I dagens program indgik et oplæg med fokus på militærets rolle i samfundet og militærets historie, samt en ”opgavemarch” med tre forskellige sessioner, hvor eleverne fik lov til at mærke rollen som soldat i Den Kongelige Livgarde.

Første session handlede om at udføre en militær eksercits. Og der stod det hurtigt klart, at 20 minutter ikke er lang tid, når en gruppe skal lære at udføre ens bevægelser i takt. Normalt går der fire uger med at få den øvelse til at sidde lige i skabet.

Eleverne gættede på vægten på udrustningen under deres besøg på Høvelte Kaserne. Foto: Anne Lønstrup

Eleverne gættede på vægten på udrustningen under deres besøg på Høvelte Kaserne. Foto: Anne Lønstrup

Andet stop var mekanikerværkstedet, hvor eleverne kom tæt på et infanteri køretøj. Fem unge drenge hoppede helt ind i vognen for at fornemme pladsen. De fem fyldte allerede godt op derinde, så de kunne godt forestille sig, at der bliver trangt, når syv mand med oppakning tager plads i vognen.

Ved tredje og sidste stop fik eleverne lov til at gætte på, hvor tung oppakningen er, når en rekrut begiver sig ud på 20 kilometers march. Der blev kigget nærmere på feltrationerne og talt om, hvorfor en soldat skal bruge næsten dobbelt så mange kalorier om dagen som os andre.

Ingen adgang for curlingforældre

Besøgsdagen er som nævnt sat op som en del af programmet, ”Skolen i virkeligheden”, der er en udløber af Folkeskolereformen fra 2013. Målet med at invitere skoleelever ind på dagsbesøg på kasernen er dobbelt:

For eleverne handler det om at flytte læringen ud af de vante rammer og få indblik i dagligdagen på en virkelig arbejdsplads. For Høvelte Kaserne er besøget en chance for at give unge en fornemmelse af, hvad militæret kan tilbyde som uddannelses- og arbejdssted. Udover soldater beskæftiger militæret mange håndværkere, f.eks. mekanikere og elektrikere.

”Hvis du vil det her, er der rigtig mange ting, du kan bruge det til. Jeg tror, at mange unge bliver positivt overrasket over den interesse, som vi viser for dem. Det, vi sagde i dag, følger vi op på i morgen. Hvis du fik besked på at pudse dine støvler, så tjekker vi, om arbejdet er gjort ordentligt. Du får ros, hvis det er, og besked om at gøre arbejdet om, hvis det ikke er gjort godt nok,” sagde oberst H. C. M. Rahbek, som var en af besøgsdagens værter.

Han synes generelt, at der er kommet flere curlingforældre på banen. De bliver dog efterladt uden for porten, mens de unge selv ifølge obersten hurtigt fanger pointen i at løfte i flok.

”Vi hører ofte fra de værnepligtige, at de i Livgarden har lært at ændre perspektiv fra ’mig og mit’ til ’vi og vores’. Og sådan skal det også være. Der er for meget mudder og for mange tunge træstammer på en militærøvelse til, at man kan klare sig individuelt. Her lærer man at stå sammen og hjælpe hinanden.”

Nysgerrige elever

Også lærer Ulrik Lützen var tilfreds:

”Flere af eleverne er blevet interesseret i at komme tilbage hertil i erhvervspraktik. De unge oplever, at de bliver inviteret indenfor i et lukket land, og det har nærmest ikke været til at hive dem væk fra posterne,” siger han.

Borgmester Karsten Längerich, som har været med til at aftale samarbejdet mellem kommunen og kasernen, deltog også i den første besøgsdag på kasernen.

”Det er første gang en skoleklasse fra Allerød besøger kasernen. Fra kommunens side håber vi, at det kan virke inspirerende at se en stor arbejdsplads, og at det kan tale til andre unge end dem, der måske tager den gængse uddannelsesvej,” siger borgmesteren.

Nu vil besøget blive evalueret både fra kasernen og fra kommunens side, så det kan blive brugt til at finde ud af, hvordan flere skoleklasser fra Allerød kan komme på kasernebesøg.

Publiceret 11 October 2018 07:00