I starten af 2019 åbnes der for tilmelding til et nyt hold 'Natur- og litteraturtræning' – et samarbejde mellem Lillerød Gymnastik og Allerød Bibliotek - hvor fysisk træning kombineres med oplæsning. Foto: Allerød Bibliotek

I starten af 2019 åbnes der for tilmelding til et nyt hold 'Natur- og litteraturtræning' – et samarbejde mellem Lillerød Gymnastik og Allerød Bibliotek - hvor fysisk træning kombineres med oplæsning. Foto: Allerød Bibliotek

Fysisk træning og litteratur: "Det er godt for hjernen"

Allerød Bibliotek ser tilbage på efterårets aktiviteter i projektet 'Hold Hjernen Frisk'

pilotprojekt "Jeg anede ikke, hvad jeg gik ind til. Men jeg elsker at læse, og jeg elsker natur. Derfor synes jeg, at konceptet er utrolig godt. De ting, man snakker om i forhold til ikke at udvikle Alzheimers - altså udfordring for hjernen, udfordring for kroppen, roen og relationerne - det synes jeg, at vi har fået."

Sådan siger Lisbeth Radich i en pressemeddelelse fra Allerød Bibliotek. I efteråret 2018 har hun været deltager på et af de fire hold, som Allerød Bibliotek søsatte som et led i bibliotekets deltagelse i det nationale pilotprojekt 'Hold Hjernen Frisk'. Her kombinerede fire hold seniorer fysisk aktivitet med højtlæsning i skoven.

De fire hold - udviklet af litteraturformidler Lise Falck Hansen og bibliotekar Anne Thunbo - byggede videre på succesen fra efteråret 2017, hvor 30 deltagere holdt hjernen frisk ved at trave i skoven, rulle på gulvet og læse historier. Fordybelsen i litteraturen har været i fokus og dannet rammen om fysiske aktiviteter og socialt samvær.

Kom i bedre form med bøger

Som noget nyt denne sæson var biblioteket gået sammen med Lillerød Gymnastik om holdet 'Natur- og litteraturtræning'. Her har deltagerne gennem 12 uger lavet fysisk træning i naturen - og bagefter fået oplæst forskellige tekster med udgangspunkt i naturen.

Der er blandt andet blevet læst Hemingway og andre spændende forfattere, og for deltagerne har kombinationen af natur- og litteraturtræning været med til at udfordre dem både fysisk og mentalt. Det var på dette hold, Lisbeth Radich deltog.

Lise Falck Hansen påpeger, at når man ser på forskningen inden for fysisk træning og hjerneaktivitet, skal der faktisk ikke meget træning til, før man forbedrer sin hukommelse og opmærksomhed.

Det er kombinationen, der er så fin. Det at være ude i skoven og være aktiv klarer på en måde hjernen.

Lise Falck Hansen

45 minutters motion af moderat intensitet om ugen er med til at forbedre hjernens funktion, og derfor er blandingen mellem fysisk træning og fordybelse i litteraturen en helt ideel kombination, mener hun.

"Det er kombinationen, der er så fin. Det at være ude i skoven og være aktiv klarer på en måde hjernen. Det får os til at glemme vasketøjet og indkøbene og hjælper os med at tune ind på nuet. Det betyder, at vi er bedre til at være nærværende og lytte, når vi læser," siger Lise Falck Hansen.

Japanske skovture

Lise Falck Hansen har også kørt et andet hold i skoven med titlen 'Japansk skovbadning og Murakami', hvor deltagerne både har hørt, læst og skrevet historier med fokus på den japanske forfatter Haruki Murakami.

Ifølge Birgitte Nygaard, der har deltaget på Murakami-holdet, kan litteraturen og naturen noget særligt sammen.

"Det, der er så interessant ved litteraturen og hvad den kan, er, at man får adgang til en andens hoved. Man kan kigge ind i de tanker eller de handlemønstre, som afdækker sig. Det kan man jo ikke på andre mennesker. I den verden kommer man meget tæt på andre mennesker, men det, at vi deler det her med hinanden er enormt spændende. Det er ligesom et løg, man skræller flere og flere lag af. Det er givende. Og så det med skoven. Det, synes jeg, er ren meditation," siger Birgitte Nygaard.

Jeg kan huske, at jeg først tænkte: Gå tur i skoven – for dælen, det gør jeg da hver dag med min hund. Men det er jo noget helt andet på den her måde.

Gitte Ganderup

En anden deltager på holdet, Gitte Ganderup, var først skeptisk over for konceptet:

"Jeg kan huske, at jeg først tænkte: Gå tur i skoven – for dælen, det gør jeg da hver dag med min hund. Men det er jo noget helt andet på den her måde. Det er mere 'at opdage naturen', hvilket har inspireret mig nu, når jeg går. Men jeg synes også, at man kommer utrolig tæt på hinanden, alle er meget åbne og byder ind. Det er hele kombinationen, der bidrager til det."

Sand fordybelse

Anne Thunbo har kørt holdene 'Tænkepauser', som tager udgangspunkt i bogserien af samme navn fra Aarhus Universitetsforlag. Hver uge har hun læst en bog sammen med deltagerne og bagefter dyrket yoga.

Ifølge holddeltager Grethe Holm styrker læsning og yoga hinanden godt.

"Det er meditativt at lave yoga, og til tænkepauser skal du også bruge lidt omtanke og lidt meditation for at finde ud af, hvad der står i bogen. På den måde hører det hele jo sammen," siger hun.

Bibliotekar Anne Thunbo mener, at kombinationen af det litterære, det fysiske og det sociale er med til at styrke vores fokus og tilstedeværelse:

"Når vi læser tænkepauser, er vi nødt til at være fokuseret. Det er ikke alle bøgerne, der er lige nemme at forstå, og her hjælper også yogaen med at skabe fordybelse."

Den opfattelse er Bo Volkmar, der har deltaget på holdet, enig i. For ham har de litterære tænkepauser været med til at forbedre både hoved og bentøj.

"Jeg tror, at det er kombinationen, der er god. Jeg tror, at jeg er blevet bedre, fordi jeg har tænkt meget over den fysiske del. Hvorfor kunne jeg ikke komme op og stå på et ben under testene? Jeg har mentalt gjort lidt for, at jeg skal kunne gøre det nu. Jeg har ikke trænet direkte til det, men jeg tror på en eller anden måde, at jeg er blevet bedre, fordi jeg har gået og tænkt over det," siger Bo Volkmar.

Nye hold i 2019

Som en del af projektet har Center for Sund Aldring på Københavns Universitet foretaget en testmåling af deltagerne inden projektets start og igen til slut for at blive klogere på, om den fysiske aktivitet har en målbar virkning.

Men uanset resultatet for målingerne har de fleste deltagere fået blod på tanden til at fortsætte holdene – enten på egen hånd eller i samarbejde med biblioteket.

"Det er også vigtigt, at der kommer nogle nye til på holdene, selvom vi gerne vil fortsætte," mener Bo Volkmar.

Formålet med projektet har været at omsætte forskningsbaseret viden om at holde hjernen frisk hele livet til konkrete aktiviteter og udbrede den eksisterende viden. Allerød Bibliotek ønsker fremadrettet at arbejde videre med projektet - og håber i løbet af 2019 at kunne tilbyde nye hold for kommunens seniorer.

Følg med på bibliotekets hjemmeside for at få nyt om det kommende forløb - eller send en mail til lifh@alleroed.dk, hvis du har spørgsmål til projektet.

mik.

Kombinationen af det litterære, det fysiske og det sociale er med til at styrke vores fokus og tilstedeværelse, mener bibliotekar Anne Thunbo. Foto: Allerød Bibliotek

Kombinationen af det litterære, det fysiske og det sociale er med til at styrke vores fokus og tilstedeværelse, mener bibliotekar Anne Thunbo. Foto: Allerød Bibliotek

Publiceret 05 December 2018 10:40