Den nye Søren Kierkegaard-rute begynder ved Stejlepladsen i Gilleleje Havn, forklarer Jakob Aagaard, der sammen med en anden Allerød-borger står bag den nye interaktive vandrerute. Pressefoto.

Den nye Søren Kierkegaard-rute begynder ved Stejlepladsen i Gilleleje Havn, forklarer Jakob Aagaard, der sammen med en anden Allerød-borger står bag den nye interaktive vandrerute. Pressefoto.

Allerød-borgere bag interaktiv vandrerute i Gilleleje

På ruten møder man 12 poster med citater fra Søren Kierkegaard

Af
Jeppe Helkov og Michael Braunstein

vandrerute To Allerød-borgere står bag, hvad de selv kalder "verdens første interaktive vandrerute". Ruten ledsages af en app - 'Kierkegaard by nature' - der kan hentes fra 5. maj, og den henvender sig til alle interesserede.

Jakob Aagaard er idémand og investor sammen med Niels Lynge, og han har udviklet den nye app, der rummer et kort med en vandringsrute på 12 kilometer rundt i det naturskønne Gilleleje. Ud forbi Nakkehoved Fyr og tilbage mod Gilbjergstien. Undervejs på gåturen møder man 12 poster. Hver post indeholder et citat fra Søren Kierkegaard og to-tre spørgsmål, der kan få én til at reflektere. Der er blandt andre Michael Falch, der har indtalt lydsporet. Tanken er at give mulighed for at filosofere og samtale over Søren Kierkegaard-citaterne.

I 1835 stod Søren Kierkegaard på netop Gilbjergstien i Gilleleje. Og stirrede ud over Kattegat. Reflekterede over livet — og om blot at være et lille menneske i den store, store verden.

De sidste fem år har Jakob Aagaard arrangeret gåture rundt i store dele af verden for erhvervsledere, der trængte til at trække stikket: At stoppe op og give tankerne frit spil i en hektisk hverdag.

"At være i naturen skaber en ydmyghed. Vi kommer ud fra kontorlokalerne og finder ud af, at der er højt til loftet. Og som Søren Kierkegaard jo også selv erfarede, da han stod ved Gilbjergstien, hvor der er en fantastisk sammensmeltning af hav, natur, frisk luft og stilhed. Det var meditativt for ham. Det håber jeg også, det kan være for andre," siger Jakob Aagaard.

App'en er lavet så smart, at citatet automatisk kommer op på din telefon, når du nærmer dig posterne. Og vil du ikke gå alle 12 kilometer, kan du bare starte et sted og så gå, til du ikke orker mere. Så husker app'en, hvilke poster du har været ved.

Jakob Aagaard har gennem sine år som vandreturs-leder ved selvsyn set, hvad gåture i andres selskab kan.

"De forløsende ved at vandre i stedet for at sidde stille og kigge hinanden i øjnene er, at der stadig er en intim relation, fordi man går skulder ved skulder. Men man har ikke øjenkontakt. Det er en stor befrielse for mange. Forskningen viser også, at når man er i bevægelse og bruger sin krop, øges evnen til at tænke kreativt med 65 pct. Der sker noget, når kroppen bliver aktiveret. Det gør, at man måske kommer ud af nogle tankespor, man ellers ikke ville være endt," siger han og fortæller, at især én ting ved Søren Kierkegaard har tiltalt ham.

"Kierkegaard tager fat i det mest essentielle i livet: Det at forholde sig til sig selv. Jeg ved godt, at Kierkegaard levede i en tid, hvor kirken fyldte meget. Det gør den ikke i samme grad i dag. Men jeg synes alligevel, at han er mere aktuel end nogensinde. Mange af os har svært ved at finde fodfæste, fordi det går så stærkt."

Publiceret 14 March 2019 05:30