De to sandstenstavler, der nu kan ses på Kirkehavegaard. Foto: Poul Møller Hansen

De to sandstenstavler, der nu kan ses på Kirkehavegaard. Foto: Poul Møller Hansen

To sandstenstavler reddet i Blovstrød

Tavlerne sad på Blovstrøds gamle aldersdomshjem og ældreboliger, der nu er revet ned

Af
Michael Braunstein

tavler Blovstrøds gamle aldersdomshjem og ældreboliger på Byagervej 8 A og B er revet ned for at give plads til en ny børneinstitution. Heldigvis havde lokale borgere øje for at redde to sandstenstavler, der havde siddet på bygningerne siden 1952.

"De to sandstenstavler sad over døren. På den ene står der: 'Blovstrød Kommune 1952 aldersrentebolig', og på den anden står der: '1952 Blovstrød Kommune'," fortæller arkivleder i Lokalhistorisk Arkiv og Forening (LAFAK), Birthe Skovholm. Hun fortsætter:

"Vi havde ikke tænkt på, at tavlerne sad der, men borgere fik altså udvirket, at tavlerne blev reddet, hvorefter de afleverede dem til arkivet. Tavlerne er nu opstillet og kan ses ved gavlen til Kirkehavegaards svinehus, altså kampestensbygningen."

Birthe Skovholm tilføjer om Blovstrød Kommunes byvåben, som kan ses på den ene af tavlerne:

"Byvåbenet har egeblade, som refererer til skoven, kornaks som henviser til landbruget og vand der skal symbolisere Sjælsø. I midten er der anbragt en pilespids, der fortæller om et lokalt fund. På et tidspunkt mente man, at der var tale om den ældste pilespids fundet i Danmark, men Nationalmuseet har revurderet fundet og slår fast, at det i virkeligheden er en skærve og ikke en pilespids - altså en sten, der ikke er udhugget af mennesker, men bare ligner en pilespids."

Publiceret 15 June 2019 11:15