”Skuespiller Henrik Prip har med podcasten ”Den dag far ikke ville findes” fortalt en alvorlig historie om en dag, der ligger 40 år tilbage i hans liv. Foto: Anne Lønstrup

”Skuespiller Henrik Prip har med podcasten ”Den dag far ikke ville findes” fortalt en alvorlig historie om en dag, der ligger 40 år tilbage i hans liv. Foto: Anne Lønstrup

Mungo Parks nye podcast: ’Den dag far ikke ville findes’

Skuespiller Henrik Prip fra Mungo Park fortæller historien om den dag, da hans far lagde et afskedsbrev i en skuffe og forsvandt i familiens brune Opel Kadett

Af
Anne Lønstrup

Podcastdrama En søndag morgen i 1978, da skuespiller Henrik Prip var 18 år og lå og sov på sit værelse, kom hans far ind for at spørge, om han ville med til fodbold på Lyngby Stadion. Svaret var nej. Henrik var for træt, og faren tog afsted alene.

Men han efterlod en åben skuffe, som moren med bange anelser kiggede i. Der lå et afskedsbrev, hvor faren skrev, at han ville tage sig af dage. Moren vækkede sin søn, de ringede til politiet og kørte med genboen ud for at lede efter faren.

Dagen blev lang. Mens Henrik, hans mor og genboen kørte til Lyngby Stadion og videre rundt for at lede, kom hans bror til huset, der hurtigt blev fyldt af familie og fremmede. I radioavisen blev faren efterlyst. Han var en kendt journalist, og det var ikke uden overvejelser, at familien tog imod politiets tilbud om en offentlig efterlysning.

Det blev en traumatisk dag, som familien i mange år slet ikke talte om.

Først da Henrik Prip sidste efterår begyndte at skrive historien om faren til sin nye podcast – der netop er publiceret - fortalte hans mor, at hans farfar havde stillet sin søn et lignende spørgsmål en morgen tilbage i 1939, da farfaren begik selvmord i Øresund.

Det gav historien en dobbeltbund, da hans mor afslørede, at Henrik Prips far selv var blevet spurgt og havde sagt nej den morgen, da hans far valgte at begå selvmord.

”Det blev den dramaturgiske krumtap for historien. Jeg havde aldrig talt med min far om min farfar, så historien blev med ét dobbelt så vild, som jeg troede,” siger Henrik Prip.

Bruger sit eget stof

Henrik Prip har før skrevet manuskripter til teaterstykker, og han fortæller, at han som skuespiller altid trækker på erfaringerne fra sit eget liv.

”Jeg bruger hele tiden mit eget stof, men så konkret som i denne podcast har jeg ikke gjort det før. Det her er hovedstolen. Det er en historie direkte fra mit eget liv,” siger Henrik Prip.

Han har clearet med sin mor og sin bror, at det er ok at fortælle om den dag, faren ville begå selvmord, og broren medvirker i podcasten med sin erindring om dagen. Selv om emnet er dybt personligt, fandt Henrik Prip det ikke svært at skrive historien. Og derudover har det drevet ham frem, at han mener, at der skal gøres op med alle tabuerne, der ofte omkranser psykisk sygdom.

Tabubelagt sygdom

Henrik Prips far havde kun betroet sin kone, at han havde det psykisk dårligt. Han havde et chefjob og ville ikke afsløre sine tanker for nogen. Han vidste heller ikke, at han faktisk fejlede noget meget alvorligt.

”Min far talte kun med min mor, og det viser, hvordan skrøbelighed i sindet og depression helt op til vore dage er noget, man ikke snakkede om. Det er stadig tabu at tale om depression. Sygdommen rammer mest mænd, og mænd vil ikke vise deres skrøbelighed. Derfor havde vi også alle den samme tanke, da politiet spurgte, om vi ville have min far efterlyst, nemlig om han ville falde fra tinderne, hvis folk fik at vide, at han var syg,” fortæller Henrik Prip.

Hans far var ærekær. Han var en dygtig sportsjournalist, og sportssiderne i Berlingske Tidende var hans livsværk. Farfaren havde også været en meget anerkendt sportsjournalist og redaktør, og derfor ramte det Henrik Prips far hårdt, da chefredaktøren i en periode skar sportssiderne ned.

I dag føler Henrik Prip sig næsten flov over, at familiens ære og mulige tab af status var en faktor for ham selv samtidig med, at hans far var forsvundet. Men dengang var følelsen, at der var meget på spil, hvis det kom frem, at faren var selvmordstruet.

”Nu tænker jeg, ’Lad os dog sige det højt!’ Jeg har tidligere fortalt, at jeg stammer, og nu fortæller jeg historien om min fars og farfars depressioner. Ikke fordi jeg er ekshibitionist, men for at dele væsentlige historier, som folk kan spejle sig i og opdage, at de ikke er de eneste,” siger Henrik Prip.

Fik en afrunding

Faren overlevede lykkeligvis sit selvmordsforsøg. Sent på dagen blev han fundet i Rude Skov, hvor han i deprimeret tilstand havde forsøgt at tage sit liv med piller og barberblade. Han blev indlagt på psykiatrisk afdeling og fik sine tvangstanker behandlet med 18 elektrochok og medicin. Han kom tilbage på sit arbejde som sportsjournalist. Familien kom videre, men talte kun meget lidt eller slet ikke om hændelsen.

”Jeg flyttede hjemmefra året efter og følte selv, at jeg var hurtigt videre. Det var ikke noget, jeg bearbejdede, og ingen kom min bror eller mig til hjælp, men vi kunne se, at min far var i gode hænder og var lettede over, at han levede,” fortæller Henrik Prip.

I forbindelse med at skrive podcasten har han for første gang set tilbage på dagen og har sammen med sin mor og bror fået sat brudstykkerne sammen.

”Vi har fået afstemt vores erindringer og fået nye ting at vide allesammen. Min far har været død i 30 år, han døde af kræft i 1989, så det var naturligt at fortælle historien og at få en afrunding på en dag, som stadig står og blinker i vores liv.”

Et spændende lille, nonprofit ekstra projekt

  • Mungo Park har som det første teater i landet kastet sig ud i at lave podcasts. Foreløbig er det blevet til to, senest ’Den dag far ikke ville findes’, som er skrevet og instrueret af Henrik Prip, der er fast ensembleskuespiller hos Mungo Park.
  • ”Ideen til at lave podcast kom fra vores tidligere direktør, Lasse Handberg, der søgte og fik penge til formålet. Vi ser det som et sjovt lille ekstra ben i vores organisation. Podcast er et medie i fremgang. Vi er det første teater i landet, der laver det, og jeg ser det som en spændende mulighed, som også kan være med til at skabe synergi med vores kerneprodukter," siger Henrik Prip.

Publiceret 30 June 2019 11:15