"Vi er 32 frivillige i caféen nu. Det er rigtig mange. Det må jo betyde det samme for dem, som det gør for mig, for de er meget trofaste. Det er en suveræn flok," siger Birthe Willer, der stiftede Røde Kors Allerød for 25 år siden. Foto: Anne Mette Ahlgreen.

Røde Kors i Allerød har hjulpet flygtninge i 25 år

Allerød Røde Kors har 25 års jubilæum i år, og mødestedet for Allerøds flygtninge, Café l'Oase, fylder samtidig 20 år

Af
Anne Mette Ahlgreen

jubilæum Midt i Lillerød ligger Røde Kors' genbrugsforretning. Ved siden af ligger en lille undseelig café - Café l'Oase - hvor der ofte kan høres stemmer fra fjerne egne, som blander sig med frivillige Allerød-borgeres stemmer. Mange af de lokale har i 20 år brugt frivillige timer på at hygge om flygtninge og hjælpe dem med administrative opgaver og lektier.

Dansk Røde Kors havde for 25 år siden en indsamling i Allerød, og indsamlingslederen mente, at der burde oprettes en Røde Kors-afdeling i Allerød. Bioanalytiker Birthe Willer blev den, der tog teten og stiftede Røde Kors Allerød.

"Vi lavede en masterplan. Først skulle vi etablere noget, der kunne give penge: En genbrugsbutik. Vi startede småt i en gammel møbelforretning, men ret hurtigt lejede vi butikken på Frederiksborgvej, for det var vigtigt at have et sted, der kunne danne basis for andre aktiviteter: En besøgs- og en samarittertjeneste, som udbød førstehjælpskurser. Og så ville vi gerne have en sidste aktivitet," fortæller Birte Willer og fortsætter:

Tog på Sandholm med kaffe

"Vi havde hørt, at der boede flygtninge på Center Sandholm, og vi tog derud med kaffe og småkager og spurgte, hvad de havde brug for. De manglede et sted at mødes, for de havde kun biblioteket. I august 1999 åbnede vi den lille café."

"Den første dag havde vi en rigtig fin komsammen med alle spidserne fra Røde Kors. Vi havde ikke rigtig nogen mening om, hvad vi skulle med caféen, men snart myldrede det ind med flygtninge fra Center Sandholm. Der var en masse snak, og det var hyggeligt. Vi kunne ikke hjælpe med deres flygtningeproblemer, vi kunne kun hygge om dem," siger Birthe Willer.

Og dét har de frivillige gjort lige siden. En del af de 32 frivillige har været med fra starten.

"Det giver glæde, tilfredsstillelse og en masse sjove oplevelser at tale med folk i caféen, være med på ture, og når vi holder fester og skal lære de kurdiske kvinders danse fra Syrien," fortæller Anne Pedersen, der meldte sig under fanerne i sin tid, da Røde Kors indrykkede en annonce i Allerød Nyt om, at de manglede frivillige. På billedet ses også Niels Mortensen og Birthe Willer. Foto: Anne Mette Ahlgreen.

Hjælp til familiesammenføring

Caféen blev hurtigt et sted, hvor flygtninge fik hjælp til at udfylde papirer og søge om familiesammenføring og senere også lektiehjælp.

"Da familierne kom hertil, hjalp vi dem på gled i en ny kultur i et nyt land med nye skikke. Vi blev deres netværk, livline og familie. De betror os næsten alt, og vi hjælper dem med alt muligt. Når de er rigtig i bekneb og har misforstået kommunale tiltag, er der kun ét sted at gå hen, og det er her. Vi prøver at finde løsninger for dem og har et formaliseret samarbejde med integrationshuset i Allerød," beretter Birthe Willer.

En af dem, der tilbyer lektiehjælp er Niels Mortensen:

"Jeg tog oprindelig kontakt til Birthe, fordi jeg gerne ville give lektiehjælp til de unge mennesker. Under den ophedede flygtningedebat synes jeg, det var vigtigt at vise, at man kunne tage ordentlig imod flygtninge," siger han.

"Vi tager ikke penge fra 'mor'"

Hver måned inviterer Røde Kors Allerød flygtninge på tur rundt i landet og en gang om året på weekendtur.

"Fælleskabet er ufatteligt vigtigt for at få etableret venskaber, men også for fred og ro i byen. På turene viser vi dem Danmark, og hvordan vi danskere er sammen om noget," siger Birthe Willer, som også personligt har profitteret af at møde folk fra andre lande.

"At være i kontakt med andre kulturer får dig tit til at ændre opfattelse, når de ser anderledes på noget. Det er en livsopgave. Det er det nok for de fleste af os. Det giver en stor værdighed, at du kan modtage et andet menneske åbent," mener hun.

"Jeg har fået rigtig mange venner. Nogle flygtninge kommer med rundstykker til mig om søndagen. Eller jordbær eller mad. Engang ville jeg betale et par stykker for noget brændearbejde. De blev forfærdede og sagde: "Vi tager da ikke penge fra vores 'mor'," fortæller Birte Willer.

Jubilæerne fejres 25. august

25. august fejres Røde Kors Allerøds 25-års jubilæum og Café l'Oases 20-års jubilæum med åbent hus i Allerød Biblioteks store sal fra klokken 14-17.

Borgmester Karsten Längerich åbner festlighederne med en tale. Afdelingens aktiviteter bliver præsenteret, der bliver serveret kaffe og lagkage, og den lokalfødte dancehall-musiker Kaka underholder.

Om aftenen er der middag for de frivillige.

Røde Kors Allerød har i alt 100 frivillige i genbrugsbutikken, caféen, besøgstjenesten og 'nørklerne'.

"Det blev tydeligt for os, at vi kunne hjælpe folk. Dengang var det ikke så svært at få fat i en jurist i Udlændingestyrelsen. Gode ord hjalp dengang, det gør de ikke i dag," konstaterer Birthe Willer. Foto: Anne Mette Ahlgreen.

Publiceret 11 August 2019 05:30