Arkivfoto: Anne Dahl Kristensen

Arkivfoto: Anne Dahl Kristensen

Nyt plejecenter kan blive friplejehjem

Der bliver flere ældre i Allerød Kommune, og derfor er der behov for et plejehjem mere i 2025. Borgmester Karsten Längerich vil undersøge, om et friplejehjem skal være løsningen.

Af
Louise Mørch Vilster

Ældrepleje. Der bliver i fremtiden flere og flere ældre borgere i Allerød Kommune, og selvom de er friskere end tidligere, bliver der stadig behov for flere plejehjemspladser.

Derfor er der i borgmesterens budgetforslag for årene 2020-2027 afsat 30 millioner kroner i 2024 til etableringen af et nyt plejecenter. I mellemtiden skal det afklares, om centeret skal placeres på en ny grund, eller om afdeling Engholm kan udvikles og udvides til et større og moderne plejecenter.

"Vi ved, at der kommer til at opstå et behov. I løbet af de næste 10 vil Allerød Kommune få en fordobling af ældre borgere over 80 år", siger borgmester Karsten Längerich (V).

Sparer 30 mio. kr. på friplejehjem

Samtidig bliver der leget med tanken om at gøre det nye plejecenter til et friplejehjem, som er en privat, selvejende institution, der får betaling for pleje og service per beboer af kommunen. Det bliver derfor ikke Allerød Kommune, der driver plejehjemmet. I modsætning til kommunale plejehjem, har beboere på et friplejehjem mulighed for at tilkøbe en række ydelser, som for eksempel ekstra rengøring eller blive ledsaget på en gåtur.

Hvis det bliver besluttet at etablere et friplejehjem, betyder det, at Allerød Kommune ikke selv skal afsætte 30 millioner kroner til opførelsen af det nye plejecenter.

"Vi overvejer med fordel et friplejehjem. Det vil give et andet tilbud til borgerne, som kan tilkøbe nogle flere ydelser i forhold til på kommunale plejecentre. Der er også den fordel, at vi ikke skal betale for anlæggelsen og for tomgangsleje, da vi kun betaler for de beboere, som er der. Hvis vi sparer pengene på anlæggelsen, kan vi i stedet bruge dem på at bygge almene boliger", siger Karsten Längerich.

Han nævner blandt andet Rudersdal Kommune som inspiration, da de i øjeblikket er ved at opføre et friplejehjem.

"Vi vil finde ud af, hvad der er gået godt hos dem og hvilke udfordringer, der har været. Vi vil bruge det næste år på at undersøge, om vi skal have et friplejehjem og træffe en beslutning i 2021 eller 2022", siger Karsten Längerich.

Ældre Sagen: Godt med konkurrence

Hos Ældre Sagen i Allerød er næstformand Kai Nørrung positiv over for idéen om et friplejehjem.

"Det lyder meget godt som et alternativ til de kommunale plejehjem. Det er kun godt med konkurrence på det område. Problemet på de kommunale plejehjem er, at mange beboere ikke får den service, som de skal have, og ofte er der ikke mandskab nok om natten", siger han.

Der er ifølge Kai Nørrung også et stort behov for flere ældreboliger, og han hilser det derfor velkomment, hvis de 30 millioner kroner i stedet bliver brugt til flere almene boliger til ældre, som der står foreslået i budgetforslaget.

"Der er i høj grad brug for flere ældreboiliger, så det vil være fint. Der er mange, som i stedet for at sidde i stort hus, gerne vil ned i en mindre bolig med mindre vedligeholdese. Som ældre har man ikke den samme mobilitet, og for mange er det vigtigt at være så uafhængig af andre som muligt", siger han.

Friplejehjem

Lovgivningen om friplejehjem trådte i kraft i 2007, og betød at private udbydere kan oprette friplejehjem

Antallet af friplejehjemspladser er vokset fra 311 pladser i 2009 til 993 pladser i 2018 ifølge Danmarks Statistik.

Er man visiteret til en plejehjemsplads, kan man bruge sin ret til frit valg af plejehjem til at flytte ind på et friplejehjem både i og udenfor opholdskommunen.

Det koster det samme at bo på et friplejehjem som på et kommunalt plejehjem. Kilde: Ældre Sagen.

Publiceret 13 September 2019 06:30