Velfærdspolitisk chef i Dansk Erhverv, Rasmus Larsen Lindblom, mener, at friplejehjem giver sund konkurrence til de kommunale plejehjem. Pressefoto

Velfærdspolitisk chef i Dansk Erhverv, Rasmus Larsen Lindblom, mener, at friplejehjem giver sund konkurrence til de kommunale plejehjem. Pressefoto

Dansk Erhverv: Et friplejehjem giver sund konkurrence til kommunens plejehjem

Fremtidens ældre vil stille større krav, og derfor kan et nyt friplejehjem give en mere mangfoldig pleje, mener velfærdspolitisk chef i Dansk Erhverv, der organiserer friplejehjem.

Af
Louise Mørch Vilster

Friplejehjem Vi bliver i fremtiden mange flere ældre i Allerød Kommune, og der er derfor brug for et nyt plejecenter, som er planlagt til at blive opført i 2025. Som Allerød Nyt for nyligt kunne fortælle, vil borgmester Karsten Längerich undersøge muligheden for at etablere et friplejehjem, som er en privat aktør, der modtager midler fra kommunen til driften per beboer.

Fremtidens ældre stiller højere krav

Hos Dansk Erhverv er velfærdspolitisk chef, Rasmus Larsen Lindblom, meget positiv over for borgmesterens udmelding. Han bor selv i Allerød og arbejder til daglig med friplejehjem hos Dansk Erhverv, der organiserer langt størstedelen af landets cirka 75 friplejehjem.

"Allerød står med mange af de samme udfordringer som i andre kommuner, som er, at vi bliver flere ældre, og det skaber et behov for en mere mangfoldig pleje. Det med 'one size fits all', det hører fortiden til," siger Rasmus Larsen Lindblom og fortæller, at fremtidens ældre vil stille højere krav til, hvad et plejehjem kan tilbyde. Det viser undersøgelsen 'De kommende ældres velfærd', som Dansk Erhverv har fået lavet.

"Vi har spurgt fremtidens ældre, den generation, der i dag er mellem 60-70 år og måske ikke i dag har behov for pleje, men som planlægger og kigger ud i fremtiden. De ønsker ikke bare mere af det samme, de ønsker flere valgmuligheder. Hvis man får en leverandør til at drive plejen, kan de komme med andre værdisæt, som kan være mere inddragelse af frivillige, særlige aktiviteter eller mulighed for tilkøb. Hvis vores medlemmer ikke gør det godt, er der ikke nogen, der søger derhen, så det handler om at skabe sund konkurrence, ikke på pris men på kvalitet," siger han.

Stor interesse fra investorer

Siden friplejeloven trådte i kraft i 2007, er der sket en stor stigning i antallet af friplejehjem over hele landet, og ifølge Rasmus Larsen Lindblom har mange investorer fået øjnene op for at investere i friplejehjem. Hvis Allerød Kommune vælger at få et friplejehjem, kan kommunen samtidig spare anlæggelsen på de 30 millioner kroner til et nyt plejecenter.

"Vi ser også en større og større interesse fra private investorer og eksempelvis pensionskasser til at investere i selve opførelsen af et friplejehjem. Mit gæt er, at det også er tilfældet her," siger Rasmus Larsen Lindblom.

Publiceret 18 September 2019 06:00