"Som plejefamilie bliver man i én forstand barnets eller den unges advokat – og det kan selvfølgelig være hårdt. Til gengæld er der ikke noget så berigende, som når du rent faktisk lykkedes, samarbejdet med alle parter fungerer og plejebarnet trives," siger Stine Pallesen. Pressefoto

"For mig har det gjort en kæmpe forskel at blive plejemor"

Stine Pallesen håber, at hendes historie kan få flere til at blive plejefamilier

plejefamilie "For mig har det gjort en kæmpe forskel at blive plejemor. Det har ændret mig som menneske. Udbyttet – dét at se et lille menneske gro – har været så helt fantastisk. Det at være med til at gøre en forskel for et barn som har brug for det, kan egentlig ikke beskrives. Jeg ville helt sikkert gøre det igen, for det sætter virkelig tingene i perspektiv. For mig handler det om, hvad der er vigtigt her i livet."

Ordene kommer fra Stine Pallesen, plejemor med to plejebørn – én på snart to år og én på snart ti år. Det første plejebarn fik hun, da han var helt lille.

I en pressemeddelelse fra Allerød Kommune fortæller Stine Pallesen om, hvad det vil sige at være en plejefamilie. Der mangler pleje- og aflastningsfamilier i hele Nordsjælland og derfor håber hun, at hendes historie kan være med til, at flere tager skridtet og hjælper andre børn og unge, der har brug for en ekstra voksen eller to i livet.

Søgte viden hos kommunen

Inden Trine Pallesen traf valget om at blive plejemor for godt ti år siden, søgte hun viden om dét at være plejefamilie hos kommunen - for at blive klogere på, hvad det indebærer at tage et plejebarn til sig.

Familieplejekonsulenten i kommunen inviterede Trine Pallesen til et møde, og efter mødet var hun ikke i tvivl: Hun skulle være plejemor.

"Som plejefamilie bliver man i én forstand barnets eller den unges advokat – og det kan selvfølgelig være hårdt. Til gengæld er der ikke noget så berigende, som når du rent faktisk lykkedes, samarbejdet med alle parter fungerer og plejebarnet trives," siger Stine Pallesen.

Kompetencer, viden og samarbejde altafgørende

Pleje- og aflastningsfamilier samarbejder med kommunen, den biologiske familie, institutioner og skoler om barnets eller den unges liv og trivsel. Dertil kommer, at der hører løbende undervisning og udvikling af kompetencer med for bedst at kunne løfte opgaven.

Ifølge Stine Pallesen er det altafgørende parametre for at kunne fungere som plejemor.

"Jeg vil opfordre alle, som går med tanker om at gøre en forskel for børn og unge, til at opsøge deres lokale familieafdeling i kommunen. For selvfølgelig skal du være opmærksom på, hvad du som plejemor eller -far mangler af kompetencer for at kunne støtte barnet. Derfor er det vigtigt, du kender til opgaven, og hvad den kræver af dig," siger hun og fortsætter:

"Som plejefamilie er der flere møder, du skal deltage i med forskellige parter. Alle skal kunne lytte, være samarbejdsvillige og ikke mindst empatiske i forhold til hele situationen omkring barnet. De to kommuner, hvor jeg har samarbejdspartnere, lytter rigtig meget til mig og anerkender mig som en vigtig part i børnenes liv."

"Det har for mig været altafgørende. Særligt første gang jeg blev plejemor, havde jeg brug for, at nogle hjalp mig med at forstå systemet og juraen i det – det kan være en udfordring at sætte sig ind i. Sidst men ikke mindst er der hele den følelsesmæssige del af det – altså dét at du åbner dit hjem og dit hjerte for et andet menneske. Det er nok den største omvæltning, men også den bedste del af det."

Informationsmøde i Nordsjælland

Kommunerne Allerød, Egedal, Frederikssund, Furesø, Gribskov, Halsnæs, Helsingør, Hillerød, Hørsholm og Rudersdal er gået sammen for at sætte ekstra fokus på manglen på pleje- og aflastningsfamilier i Nordsjælland. De holder et stort informationsmøde om dét at være pleje- eller aflastningsfamilie for børn og unge, som har brug for hjælp og støtte.

Går du selv med tanker om at gøre en forskel for et barn eller en ung, så er informationsmødet en oplagt mulighed for at blive klogere på, hvad det går ud på. Radiovært, sanger og fotograf Alex Nyborg Madsen er selv plejefar og deler på dagen ud af sine personlige erfaringer.

Det sker lørdag 28. september kl. 10-13 På Hillerød Rådhus, Trollesmindealle 27, 3400 Hillerød. Du kan tilmelde dig dagen på: plejefamilie@halsnaes.dk senest torsdag 26. september 2019.

På din kommunes hjemmeside kan du se hele programmet for dagen. Du kan også tilmelde dig begivenheden på kommunens Facebook-side.

mik.

Publiceret 23 September 2019 05:30