71-årige Lene Leffland træner to gange om ugen i Holte på Gigtskolens hold. Foto: Louise Mørch Vilster

71-årige Lene Leffland træner to gange om ugen i Holte på Gigtskolens hold. Foto: Louise Mørch Vilster

Varmtvandsbassin hænger i en tynd tråd

Flertallet for et kommende varmtvandsbassin ser ud til at smuldre, efter at Venstre ikke længere bakker op om et bassin

Af
Louise Mørch Vilster

Varmtvandsbassin Et kommende varmtvandsbassin hænger i øjeblikket i en tynd tråd, da både Venstre, SF og Socialdemokratiet mener, at det vil være for dyrt at drive. Derimod er Konservative stadig varm fortaler for et varmtvandsbassin.

Allerød Nyt har for nyligt skrevet om 71-årige Lene Leffland fra Allerød, der to gange om ugen tager til Holte for at træne i varmtvandsbassin for sin ryglidelse og gigt. Hun synes, at det er fattigt, hvis politikerne alligevel ikke vælger at bygge et bassin, som hun mener, mange, især gigtplagede ældre mennesker, kan have glæde af.

Skal ikke have alle tilbud

Artiklen om Lene Leffland har gjort indtryk på byrådsmedlem Nikolaj Rachdi Bürhmann fra SF, men han er stadig imod at opføre et varmtvandsbassin.

"Selvfølgelig gør det indtryk. Det gør det altid, når borgerne udtaler sig. Men hvorfor skal vi som en lille kommune have alle tilbud. Vi har ikke råd til alting, og jeg tror ikke, at kundegrundlaget er til det. Derfor bliver vi nødt til at tænke på tværs af kommunegrænser, og jeg synes, det er fint at benytte sig af andre kommuners tilbud," siger han.

Aftalen om et nyt varmtvandsbassin blev indgået i 2016 af Konservative, Venstre, Blovstrødlisten og Dansk Folkeparti, og der blev dengang afsat 10 millioner kroner til at opføre et bassin, og pengene er stadig reserveret i budgettet. Derudover vil bassinet ifølge forvaltningens beregninger koste 500.000 kroner at drive om året.

Tror ikke det bliver til noget

For nyligt meldte borgmester Karsten Längerich (V) ud, at et varmtvandsbassin kun bør blive en realitet, hvis det kan løbe rundt uden årlige driftsudgifter. Derfor bakker Venstre ikke længere op om bassinet, og dermed bliver det svært at finde et flertal i byrådet. Blovstrødslistens medlem af byrådet, Erling Petersen, har fra starten været positiv over for at opføre et varmtvandsbassin, men han mener også, at det skal være driftsneutralt, for at partiet kan bakke op om det.

"Det var det, vi sagde ja til, at det skulle holdes inden for budgettet," siger han.

Byrådsmedlem fra Konservative, Lars Bacher, skrev for nyligt i et læserbrev til Allerød Nyt, at Venstre og Blovstrødlisten løber fra aftalen, der blev indgået i 2016.

"Efter Konservatives bedste overbevisning er et varmtvandsbassin en investering, der betaler sig hjem. Sådan er det i andre kommuner.Jeg respekterer, at Socialdemokratiet og Venstre har en anden holdning. Jeg forstår til gengæld ikke denne bedrevidende attitude, som de to partier stiller sig op med. Tilbage står, at Venstre og Blovstrød-Listen løber fra en aftale."

Det mener Erling Petersen ikke er tilfældet:

"Lars Bacher skriver, vi har trukket os ud. Men det har vi ikke," siger han og tvivler samtidig stærkt på, at det nogensinde bliver bygget.

"Idéen er god nok, men vi skulle allerede have været i gang. Der er ikke løftet så meget som en sten eller flise, så jeg tror ikke, at vi får det. I starten var vi meget enige om det, men så gik der mudder i det," siger han.

Behagelig men ikke nødvendig

Hos Socialdemokratiet har viceborgmester Miki Dam Larsen også læst artiklen med Lene Leffland, men han vil heller ikke forsvare at bruge 500.000 kroner på den årlige drift. Partiet har fra starten været en stor modstander af bassinet, og han mener heller ikke, at det skal opføres, selvom det kunne løbe rundt uden årlige udgifter.

"I den situation skal vi stadig hoste op med ti millioner kroner til at bygge det. De penge kan i stedet reducere vores sparebehov, så der er mindre pres på vores kassebeholdning. Vi kan i den grad også bruge pengene til renovering af skoler og institutioner," siger han.

Miki Dam Larsen mener heller ikke, at der vil være nok brugere til et varmtvandsbassin.

"Det virker som en behagelig ting, som ikke er nødvendig. Når der ikke er nok, der får gavn af det, så er det wellness. Man bliver ikke populær af at sige nej, men vores opgave er at prioritere skarpt," siger han.

Publiceret 01 October 2019 08:30