På et af de 13 værksteder blev der lavet fuglekasser i lange baner. Foto: Michael Braunstein

På et af de 13 værksteder blev der lavet fuglekasser i lange baner. Foto: Michael Braunstein

"Selvom vi ikke er der, kan vi godt gøre noget ved det"

230 elever på Lynge Skole arbejdede i tre dage engageret med miljø

Af
Michael Braunstein

miljø "Selvom vi ikke er der, kan vi godt gøre noget ved det".

Sådan lød ordene fra Natalie 2. oktober, hvor hun var én blandt 230 elever på Lynge Skole, der arbejdede med miljø og klima - med afsæt i Den Grønne Karavanes besøg på skolen.

Natalie var med på et hold, der fremstillede et stort maleri med temaet 'Regnskoven i Amazonas', i lyset af at regnskoven kaldes 'verdens lunger' og har været ramt af store brande for kort tid siden. Maleriet skulle minde om, at miljø og klima er noget, der hænger sammen kloden rundt.

På andre hold blev der på de i alt 13 værksteder blandt andet arbejdet med at måle drivhuseffekt og CO2, udnyttelse af solenergi, økologisk mad og vandkvalitet, og i løbet af Den Grønne Karavanes tre dage lange besøg var der også quizzer om elevernes vaner i hverdagen.

18 lærere og et par forældre og bedsteforældre deltog også i projektet, der strakte sig over tre dage og blandede eleverne i 4.-6. klasse. Projektet sluttede torsdag med besøg af borgmester Karsten Längerich - her skulle stille spørgsmål med afsæt i de tre dage til et panel, hvor borgmester, skoleleder og en grøn guide sad - og så var der konkurrence om affaldssortering mellem elever og borgmesteren.

"Eleverne elsker det"

"Eleverne elsker at arbejde på den her måde, og man kan mærke iveren, entusiasmen og den gode stemning," sagde lærer på Lynge Skole, Louise Hansen, da Allerød Nyt kom på besøg.

"Man kan også se, at eleverne følger godt med i miljø- og klima-spørgsmål generelt. På skolen er vi i fuld gang med udviklingen på området, blandt andet er vi begyndt på vores egen affaldssortering," sagde Louise Hansen.

I skolekøkkenet lavde Sille, 10 år, 4.B, og Emily, 10 år, 5.B, økologisk æblekage og urtepandekager.

"Vi har lært meget om økologi, og det er sjovt at prøve og lære nye ting. Vi vidste ikke det hele i forvejen, men tænker over det og snakker også om det derhjemme," sagde de.

Også økologiske pandekager kan vendes i luften ... Foto: Michael Braunstein

Også økologiske pandekager kan vendes i luften ... Foto: Michael Braunstein

Nynne, 12 år, 6.B, og Nicoline, 10 år, 4.A, lavede fuglekasser.

"Så har fuglene et sted at bo. Kasserne skal sættes op på skolens område. Vi har lært meget nyt, som vi også tager med hjem," lød det.

"Mere miljøbevidste elever"

Allerøds grønne guide, Tommy Dal, har sammen med grønne guider i to andre kommuner arrangeret over 60 skole-besøg med Den Grønne Karavane gennem tiden.

"Det er tredie gang, karavanen kommer til Lynge Skole, men der er hvert år mindst en skole i Allerød Kommune, der får besøg af karavanen," sagde Tommy Dal og fortsatte:

"Det er tydeligt at mærke, at eleverne med tiden er blevet mere miljøbevidste og tænker mere over miljø og klima. De er også blevet mere bekymrede - og mange af dem kender Greta Thunberg."

På malerholdet fremstillede eleverne et stort maleri med temaet 'Regnskoven i Amazonas'. Foto: Michael Braunstein

På malerholdet fremstillede eleverne et stort maleri med temaet 'Regnskoven i Amazonas'. Foto: Michael Braunstein

Publiceret 14 October 2019 00:00