Med på turen i september var seks veteraner fra KFUM Soldaterrekreation i Høvelte samt projektledelse og -medarbejdere. Formålet var igen at støtte op dels om de deltagende veteraner fra Høvelte, dels om den samlede gruppe af veteraner bosiddende i Grønland. Foto: Veteranprojekt Grønland

Med på turen i september var seks veteraner fra KFUM Soldaterrekreation i Høvelte samt projektledelse og -medarbejdere. Formålet var igen at støtte op dels om de deltagende veteraner fra Høvelte, dels om den samlede gruppe af veteraner bosiddende i Grønland. Foto: Veteranprojekt Grønland

Veteranprojekt på Grønland: 'Det var det hele værd'

Projektet fik skabt et værdifuldt midlertidigt frirum for de deltagende veteraner, lyder beretningen

veteraner For andet år i træk har Veteranprojekt Grønland været på rejse til Grønland, denne gang fra 3.-10. september, og projektet 'fik forstærket sin indsats i Grønland - og skabt et værdifuldt midlertidigt frirum for de deltagende veteraner,' beretter Gerth Sloth Berthelsen fra veteranprojektet.

'Men projektet fik bibragt deltagerne mere end 'blot' et frirum og tiltrængt afbræk fra en svær hverdag. Udbyttet er selvfølgelig individuelt. Nogle deltagere fik på turen overskredet grænser og genoptaget aktiviteter, der før var helt almindelige. Andre fik genvundet en selvindsigt på områder, der for de fleste af os andre er helt naturlig. Nogen opnåede begge dele, og andre mere eller andet,' lyder beretningen, der fortsætter:

'Men samlet set er udbytterne med til at styrke og understøtte deltagernes videre forløb, og den kamp de dagligt kæmper for at vende tilbage til en 'normal' tilværelse.'

'Vi ved fra deltagerne i sidste års projekt, at oplevelsen for nogle er så stærk, at den bruges som et 'happy place' - et sikkert rum, der tys til, når tingene til tider bliver for svære. Håbet er, at flere har dette rum med sig hjem, efter projektet i år. Grønland kan nogen særligt i denne sammenhæng. Derfor var det det hele værd.'

Seks veteraner med

Med på turen i september var seks veteraner fra KFUM Soldaterrekreation i Høvelte samt projektledelse og -medarbejdere. Formålet var igen at støtte op dels om de deltagende veteraner fra Høvelte, dels om den samlede gruppe af veteraner bosiddende i Grønland.

Projektet bygger i helhed alene på grundtanken 'en hånd fra veteran til veteran'.

Forud for afrejsen var gået et langt og krævende år med at rejse de nødvendig midler til projektet, herunder projektets støttekoncert i foråret.

'Det var derfor med stor lettelse og forventning, at projektet for anden gang kunne sætte sig på flyet med kurs mod Nuuk,' skriver Gerth Sloth Berthelsen.

Efter ankomsten til Nuuk var der blandt andet møde med erhvervsorganisationer i Grønland og Veterancafé Grønland, og aftenen blev brugt på at producere projektets flagdagshilsen. Som underlægning indlagdes sangen 'Verden venter derude' med tekst og musik af Livgardens Tambourkorps. Sangen er dedikeret den samlede veteransag, og lanceredes for første gang ved projektets støttekoncert.

Der blev også tid til at beundre den smukke grønlandske natur. Foto: Veteranprojekt Grønland

Der blev også tid til at beundre den smukke grønlandske natur. Foto: Veteranprojekt Grønland

Flagdag i Nuuk

På grund af tidsforskellen mellem landene kunne projektet sende sin flagdagshilsen 'live' til flagdagsarrangementet i hjemkommunen Allerød. Hilsnen blev endvidere lagt ud på nettet til alle i både Danmark og Grønland.

Herefter deltog projektet i flagdagsarrangementet i Nuuk 5. september. Deltagelse i højtideligholdelsen og anerkendelsen af veteranerne i Grønland, er en af projektets hjørnesten, påpeger Gerth Sloth Berthelsen.

Arrangementet blev i år holdt i et samarbejde mellem Arktisk Kommando og Nuuk Kommune. Det var en særlig glæde og anerkendelse af veteranerne i Grønland, at kommunen deltog, og ydermere stillede sin byrådssal til rådighed, påpeges det.

Hovedtalerne blev holdt af borgmester i Nuuk, Charlotte Ludvigsen, og kommandør og vicechef for Arktisk Kommando John Boye Rasmussen. Endvidere talte folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen.

Projektet ønskede i år at bidrage til opmærksomheden på de pårørende til veteranerne i Grønland. Til det formål var projektet blevet udstyret med depechen fra det danske afsnit af veteranprojektet 'The Baton'.

'Vi kunne derfor overbringe den danske 'Baton' som en særlig påskønnelse til de fremmødte pårørende. Projektet kunne ligeledes på vegne af 'Familienetværket' overrække 'Børnemedaljen' til de deltagende børn af veteraner. De pårørende kvitterede med en meget værdsat tale om betydningen af at være pårørende til en udsendt. Veteranerne i Grønland og deres pårørende blev med det meget værdige arrangement anerkendt på bedste vis,' beretter Gerth Sloth Berthelsen.

Under opholdet var der også et netværksmøde for veteranerne i Grønland og deres pårørende, for at støtte netværksopbygningen for dem, og godt 335 veteraner og pårørende mødte frem.

Turen på fjorden

Dagen efter flagdagen sejlede projektet ud fra Nuuk og satte kursen mod Kapisillit, en lille bygd i Nuuk Fjorden.

'Sejladsen er svær at beskrive med ord. Men det at drage ud i 'uendeligheden' og 'den ultimative stilhed', og det at efterlade 'alt' bag sig, bibringer en ukendt ro, der rodfæstes et sted dybt i sjælen,' skriver Gerth Sloth Berthelsen og fortsætter:

'Det blev til tre rigtigt gode og givende dage på fjeldet og fjorden med tid til 'ingenting', hvile og et væld af refleksioner.'

'10. september gik rejsen hjem efter en mere end berigende og overvældende tur for alle,' lyder beretningen.

mik.

Publiceret 19 October 2019 14:15