"Jeg kan faktisk ikke på stående fod mindes, at jeg er stødt ind i en situation med et forlig uden flertal bag, men jeg vil dog ikke udelukke det," siger ekspert i kommunalpolitik, Roger Buch. Foto: Anders Hviid

Ekspert om Allerøds budget-drama: "Meget usædvanligt - og uhensigtsmæssigt for borgmesteren"

"Når der ikke er flertal bag et budgetforlig, risikerer man, at forliget intet er værd," siger ekspert i kommunalpolitik, Roger Buch

Af
Michael Braunstein

budget "Situationen i Allerød er meget usædvanlig. Pointen med at indgå et budgetforlig er netop at have et flertal bag sig, ellers kan man grundlæggende ikke bruge det til noget, og man risikerer, at forliget intet er værd. Det giver med andre ord ingen mening, med mindre man kan være sikker på, at nogle af dem, der ikke er med i forliget, undlader at stemme. Situationen er meget uhensigtsmæssig for borgmesteren."

Sådan siger Roger Buch til Allerød Nyt. Roger Buch er ph.d. i statskundskab, forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og en af landets mest brugte eksperter, når det gælder kommunalpolitik.

Det handler naturligvis om budget-dramaet i Allerød, hvor der er indgået budgetforlig mellem Venstre, SF, Radikale, Blovstrødlisten og Vores Allerød, men hvor der kun står 10 ud af byrådets 21 medlemmer bag forliget. Konservative og Enhedslisten har tilkendegivet, at de agter at stemme imod, mens Socialdemokratiet endnu ikke har afgjort, hvordan partiet vil stemme.

"Ikke Danmarkshistorie"

Selvom Roger Buch kalder situationen i Allerød "meget usædvanlig", mener han ikke, at der ligefrem er tale om Danmarkshistorie.

"Der er fortilfælde, der minder om det, og der er tilfælde der er endnu mere ekstreme, eksempelvis hvor resten af byrådet har lavet et budget udenom borgmesteren. Jeg kan faktisk ikke på stående fod mindes, at jeg er stødt ind i en situation med et forlig uden flertal bag, men jeg vil dog ikke udelukke det," siger Roger Buch.

Eksperten fastslår, at byrådet er forpligtet til at vedtage et nyt budget inden en bestemt deadline.

"Kan der ikke vedtages et budget ved 2. behandlingen, må det være rigtigt - som det fremføres af Allerøds borgmester - at det så er budgetforslaget fra 1. behandlingen, der bliver det nye budget. Men det er formentlig i væsentlig grad forskelligt fra forligsbudgettet," siger Roger Buch.

Flere muligheder

Han ser flere muligheder inden 2. behandlingen af budgettet, der i Allerød finder sted 5. november:

"Partier udenfor forliget kan tilslutte sig det, selvom de ikke af den grund bliver egentlig forligspartner. Forligsforhandlingerne kan også åbnes op igen, så der kan skabes et flertal. Og så er det jo altså muligt, at der ikke kommer et flertal imod forligsbudgettet, fordi der er byrådsmedlemmer, der undlader at stemme," siger Roger Buch og tilføjer:

"Jeg vil gætte på, at der ved den endelige afstemning enten vil være tale om, at medlemmer af byrådet undlader at stemme eller at der har været nye forhandlinger."

Publiceret 22 October 2019 05:00