Allerød Kommune får på grund af mange ejendomsforbrydelser, høje byggesagsgebyrer og lang byggesagsbehandlingstid titlen som landets mindst ejendomsvenlige kommune i en ny undersøgelse fra EjendomDanmark. Foto: Flemming Nyberg

Allerød Kommune får på grund af mange ejendomsforbrydelser, høje byggesagsgebyrer og lang byggesagsbehandlingstid titlen som landets mindst ejendomsvenlige kommune i en ny undersøgelse fra EjendomDanmark. Foto: Flemming Nyberg

Undersøgelse udnævner Allerød til landets mindst ejendomsvenlige kommune

Borgmester Karsten Längerich kan ikke genkende tallene og kritiserer, at kommunen ikke har kunnet få udleveret metode- og datagrundlag

Af
Michael Braunstein

undersøgelse Allerød Kommune får den lidet flatterende titel som landets mindst ejendomsvenlige kommune i en ny undersøgelse af ejendomsvenlighed fra EjendomDanmark. Det skyldes mange ejendomsforbrydelser, høje byggesagsgebyrer og lang byggesagsbehandlingstid. EjendomDanmark er en erhvervsorganisation for ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom i Danmark.

'Dage bliver til uger og uger til måneder, ventetiden er lang i Allerød, når kommunen skal behandle byggesager. I 2019 er byggesagsbehandlingstiden i Allerød i gennemsnit 93 dage. Det er 40 dage længere end i 2018, hvor behandlingstiden var 53 dage, hvilket i forvejen er et højt niveau,' skriver EjendomDanmark i en pressemeddelelse, der fortsætter:

'Eftersom særligt sagsbehandlingstiden er steget gevaldigt, og timeprisen på byggesagsbehandlingen er hævet fra 727 kroner til 836 kroner, falder Allerød fra sidste års nummer 90 til dette års nummer sjok. Niveauet for ejendomsforbrydelser er langt højere end gennemsnittet, og en dækningsafgift på 9 promille er begge parametre, hvor kommunen ligger i den dårligste fjerdedel på landsplan.'

Kan ikke genkende tallene

Allerøds borgmester, Karsten Längerich, stiller sig kritisk overfor undersøgelsen.

"Vi har forsøgt at få selve rapporten i tre omgange og fået det svar, at de ikke kan sende andet end selve pressemeddelelsen. Jeg savner også et metode- og datagrundlag, og det har de heller ikke villet eller kunnet sende. Uden dette kan jeg ikke udtale mig om undersøgelsen," siger borgmesteren, der dog tilføjer:

"Jeg kan ikke genkende tallene og slet ikke konklusionerne, når jeg taler med investorerne. De vil meget gerne udvikle projekter i Allerød og oplyser til mig, at de har et godt samarbejde med kommunen."

Hos EjendomDanmark siger økonomisk konsulent Kristian Engelund:

"Vi har allerede sendt forskellige oplysninger til Allerød Kommune, og der er ikke noget hemmeligt ved tal, beregninger eller data i forbindelse med undersøgelsen. Jeg tror, at der er tale om en misforståelse, og kommunen skal bare kontakte os, så får man alle de oplysninger, man vil have."

Kristian Engelund tilføjer, at EjendomDanmark nu har sendt data til kommunen.

"Forkert strategi i Allerød"

"Gode vilkår bidrager til, at der holdes gang i ejendommene og til at tiltrække og fastholde erhverv og borgere, derfor er det alfa omega, at Allerød ændrer kurs og forbedrer rammerne på boligområder," mener Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark, der fortsætter:

"Det er gået fra skidt til værre for ejendomsvenligheden i Allerød det seneste år, og det er den helt forkerte strategi at skrue op for timepris og slække endnu mere på sagsbehandlingstiden. Allerød har udfordringer nok, som det er. Ejendomsvenlighed er vigtigt at prioritere, for boliger og erhvervsejendomme bidrager til at holde gang i aktiviteter, beskæftigelse og økonomien i kommunen."

Generel forbedring

Det er ottende år i træk, at EjendomDanmark undersøger ejendomsvenligheden ved at måle på ejendommenes vilkår i landets 98 kommuner.

Igen i år er det de jyske byer, der klarer sig bedst. Således tager Thisted kommune førstepladsen, Skive kommune andenpladsen og Herning kommune tredjepladsen. Bundplaceringerne går til de sjællandske kommuner.

Det samlede landsresultat i undersøgelsen viser, at kommunerne generelt har forbedret ejendomsvenligheden set i forhold til 2018, oplyser EjendomDanmark.

Fakta

  • I undersøgelsen vurderes kommunerne ud fra følgende parametre: Dækningsafgift, grundskyld, om kommunens private lejeboliger er reguleret eller ej, sagsbehandlingstiden for byggesager, byggesagsgebyrer og antallet af ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud) per 100.000 bygningskvadratmeter.
  • Kommunernes rangering på hvert enkelt parameter sammenregnes til en placering på den samlede rangliste, som går fra et til 98, hvor et er den bedste placering. Endvidere ses der på udviklingen i de forskellige parametre i forhold til året før. Parametrene er vægtet forskelligt af EjendomDanmark.
  • 'Kommunerne er derudover tildelt strafpoint. Antallet af strafpoint er afhængigt af kommunens rangering på de forskellige parametre. Jo færre strafpoint, jo højere placering,' oplyser EjendomDanmark.
  • EjendomDanmark oplyser, at man har anvendt følgende kilder: Danmarks Statistik, Kommunernes Landsforening, Dansk Byggeri, EjendomDanmark og EjendomDanmarks egne beregninger.

Kilde: EjendomDanmark

Publiceret 14 November 2019 09:52